Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отправи критики

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отправи критики
Коментари Харесай

ОССЕ и "Репортери без граници" критикуват решението за блокирането на платформата за размяна на съобщения Telegram Messenger

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) насочи рецензии към огласено през днешния ден решение на съд в Русия да бъде блокиран достъпът до известната платформа за замяна на известия Telegram Messenger, съобщи ДПА.

Това блокиране "възпрепятства значимата роля на интернет като медиатор, способстващ за практикуване на правото на независимост на изложение ", сподели в изказване представителят на ОССЕ Арлем Дезир. По думите му Telegram е станал "важен канал за разпространението на информация на разнообразни медии ". Дезир прикани съветските управляващи "да преразгледат тази рестриктивна мярка и да прокламират една свободна, самостоятелна и разнообразна осведомителна среда ".

По-рано през днешния ден московски съд постанови, че достъпът до Telegram в Русия би трябвало да бъде блокиран, тъй като платформата не позволява държавен надзор върху персоналните известия. Руската Федерална работа за сигурност (ФСС) упорства да разполага с достъп до известията с претекста, че платформата се употребява за организирането на терористични набези.

Властите в Русия настояват, че приложението Telegram е употребявано при планирането на бомбената офанзивата в метрото на Санкт Петербург преди година, заяви ДПА.

"Репортери без граници " също осъди решението на съда в московския регион Тагански за блокирането на Telegram Messenger, съобщи ТАСС. Според Йохан Бир, началник на бюрото за Източна Европа и Централана Азия към интернационалната журналистическа организация, това е "нов удар по свободата на словото в Русия ". Тази платформа за замяна на известия бе "необходим инструмент за работата на публицистите ", се споделя в изказването на Бир.

ТАСС означи, че правосъдното решение е по иск от 6 април на Роскомнадзор - съветския регулатор на телекомуникациите. Администраторите на Telegram Messenger са обяснили, че настояването на ФСС за достъп до известията в платформата е механически неизпълнимо, тъй като ключовете за дешифриране се съхраняват в устройствата на потребителите.

Telegram е учредена от съветския бизнесмен Павел Дуров, който е основател и на известната в Русия обществена мрежа ВКонтакте, напомни ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР