Организацията на обединените нации включи в своя списък на световното

...
Организацията на обединените нации включи в своя списък на световното
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включи обекти в Йемен и Ливан в списъка на застрашеното световно наследство

Организацията на обединените народи включи в своя лист на международното завещание античен град и язовир в разкъсвания от война Йемен и футуристичен парк в изпитващия дефицит на средства Ливан.

Агенцията на Организация на обединените нации за културата включи и двата обекта в листата на международното завещание, които са в заплаха - първият поради спора, който бушува в Йемен от 2014 година насам, а вторият - поради " тревожното му положение " и неналичието на запаси в Ливан за поддържането му.

В йеменската провинция Мариб бяха добавени седем археологически обекта, свидетелстващи за достиженията на царство Саба от първото хилядолетие пр.н.е. до появяването на исляма през към 630 година, заяви ЮНЕСКО.

Кралството, известно с именитата Савска кралица, по това време управлява огромна част от пътя на тамяна през Арабския полуостров.

Сред новите обекти в листата са античният град Мариб, два храма и останките от античния язовир на града - достижение на античното хидроложко инженерство, чието разкъсване се загатва в Корана.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР