Организацията Международна кампания за забрана на ядрените оръжия е тазгодишният

...
Организацията Международна кампания за забрана на ядрените оръжия е тазгодишният
Коментари Харесай

Коя е организацията, която спечели Нобеловата награда за мир?

Организацията Международна акция за възбрана на нуклеарните оръжия е тазгодишният нобелов лауреат за мир. Комитетът в Осло реши, че тя дава отговор на точните критерии за премията, посочени в наследството на Алфред Нобел. Победителят е определен сред над 300 кандидатури.


Организация, учредена едвам преди осем години, завоюва тазгодишния Нобел за мир.
Берит Райс -Андерсе: предс. на Норвежкия Нобелов комитет: " Норвежкият нобелов комитет присъжда нобеловата премия за мир на Международната акция за възбрана на нуклеарното оръжие. Организацията е отличена за работата си за привличане на вниманието върху пагубните последствия от потреблението на нуклеарни оръжия и за упоритите си старания да реализира възбрана на тези оръжия посредством съглашение ".
Кампанията е основана в Женева. В нея вземат участие неправителствени организации от над 101 страни. Сред поддръжниците ѝ са Далай Лама и джаз легендата Хърби Хенкок. Финансира се от частни донори и от обособени страни като Ватиканът и Норвегия, а също от Евросъюза.
Беатрис Фин, изп. шеф на Межд. акция за възбрана на нуклеарното оръжие ": Работим старателно, с цел да забраним нуклеарните оръжия. Наистина не чакахме да спечелим. Все още сме млада акция и имаме доста да свършим, само че е изключителна чест, че хората признават нашата работа ".
От нобеловия комитет подчертаха, че премията се връчва на фона на дейни опити на Северна Корея за основаване на нуклеарно оръжие. Рискът от приложимост на нуклеарно оръжие напоследък е доста огромен, счита комитетът, който е направил избора си всред 215 души и 103 организации.
Берит Райс - Андерсен, предс. на Норвежкия Нобелов комитет: " Те съумяха да основат законна организация, това не взема решение казуса, само че е част от решението ".
През юли тази година Организация на обединените нации одобри първия контракт за цялостна възбрана на нуклеарните оръжия. Ядрените сили като Съединените щати, Русия, Китай, Англия и Франция бойкотираха гласуването.

Пет месеца по-късно на 10 декември, тазгодишният нобелист за мир ще бъде награден на гала в Осло и ще получи 1 милион и 100 000 $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР