Организационният комитет на световното първенство по гребане за мъже и

...
Организационният комитет на световното първенство по гребане за мъже и
Коментари Харесай

Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. в Пловдив през миналата година получи награда за екология

Организационният комитет на международното състезание по гребане за мъже и дами до 23 години през 2023 година в Пловдив получи специфична премия „ ЕКОзвезда “ за екологичния метод, по който беше извършено.

Както е известно, по време на шампионата беше основана организация за разделно събиране на големите количества пластмаса, която генерира сходно събитие. В партньорство с „ Екопак България “ – най-голямата организация за разделно събиране на боклуци от опаковки и съдружие „ BG Бъди деен “ бяха събрани, извозени и рециклирани над 300 кг пластмаса.

Генералният секретар на организационни комитет Даниел Христов и шефът Катя Кожухарова получиха премията на специфична гала, проведена от ЕКОПАК България и Община Пловдив „ ЕКОзвезди “ за обекти за спорт, хранене и обучение и заведения, които събират разделно отпадъците си от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове.

„ Благодаря за положителното партньорство на „ Екопак България “. Максимално щадящото за природата осъществяване на огромни събития е идея освен на нашия учредителен комитет, само че и на Световното гребане като цяло. Ние постоянно сме полагали старания в тази тенденция, само че през предходната година дружно с Екопак и съдружие „ BG Бъди деен “ гребният канал беше извънредно чист и се събра голямо количество пластмаса, която отиде за преработване, а не попадна непосредствено в околната среда “, сподели Даниел Христов.



През тази година „ Екопак България “ за първи път раздаде награди на 20 спортни обекта и организации, образователни заведения, обекти за публично хранене и развлечения, фестивали и събития в Община Пловдив за дейното им присъединяване в разделното събиране на боклуци от опаковки.

Участващите обекти събират пластмасовите бутилки и кенове настрана, а ЕКОПАК дава съдове, извозва събраните количества, сортира ги по тип и цвят и ги приготвя за преработване.

През последните 6 месеца повече от 300 търговски обекта в София, Пловдив и Бургас се включиха в програмата „ ЕКОзвезди “, инициирана от най-голямата организация за оползотворяване на боклуци от опаковки в страната „ ЕКОПАК България “.

Класирането на най-активните екозаведения е направено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „ Зелена алея на славата “

Програмата е ориентирана особено към отпадъците от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в отговор на европейската тактика за развиване на кръгова стопанска система „ от бутилка в бутилка “. Целта е до 2025 година 4 от 5 пластмасови бутилки да се събират разделно, а през 2030 година – 9 от всеки 10. Освен това към 2030 година най-малко 30% от пусканите на пазара нови бутилки ще би трябвало да съдържат второстепенен материал - рециклиран PET – полиетилен терафталат, получен от боклуци от пластмасови бутилки.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР