Организациите, представляващи високотехнологичния бизнес у нас, са изненадани, че темата

...
Организациите, представляващи високотехнологичния бизнес у нас, са изненадани, че темата
Коментари Харесай

IT бизнесът против формула за осигуровки и заплати

Организациите, представляващи високотехнологичния бизнес у нас, са сюрпризирани, че тематиката с нарастването на минималния застрахователен приход за следващ път се повдига при липса на каквато и да било тактика за посрещане на провокациите пред нашата промишленост и разбор на цялостния резултат върху българската стопанска система.

В позиция 7 организации се афишират изрично против въвеждането на автоматизирана формула за годишно нарастване на оптималния застрахователен предел (МОД) , а считат и че самата формула, препоръчана от Министерство на финансите, слага под риск точно българския високотехнологичен бранш , а и други браншове, които са на ярко и си заплащат налозите и осигуровките.

IT-компаниите приканват държавното управление да се откаже от самодейността за въвеждане на автоматизирана формула, посредством която да се покачва годишно оптималният застрахователен предел.

Те молят преди да се разисква каквото и да е нарастване на МОД, да бъдат препоръчани редица по-ефективни съответни ограничения за попълване на хазната и възстановяване благосъстоянието на българските жители като да вземем за пример:
Изсветляване на цели браншове от българската икономика; Запазване на гениите в страната; Изграждане и промотиране на бранд " България " в чужбина за привличане на инвестиции; Популяризирането ни като страна на развиването на Изкуствен разсъдък и фокус върху предотвратяването на вероятните отрицателни последици върху пазара на труда; Осигуряване на съответно на потребностите на бизнеса образование; Създаване на съответни условия и целенасочена политика в региона на опазването на здравето и обществените услуги, повишаващи качеството на живот на всички българи; Предотвратяване на демографската злополука посредством поредни и целенасочени ограничения и политики; Възстановяване на господство на закона; Разработване на секторни политики - изключително такива, ориентирани към секторите, които работят за експорт, защото те са източник на непрекъснат транспарантен доход в стопанската система на страната.
Според фирмите обвързването с автоматизирана формула освен няма да обезпечи витално нужната естествена среда за бизнеса, само че и ще отнеме опциите за гъвкава политика в динамично изменящи се условия , на каквито безспорно сме подложени. Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, тъй като обособени високотехнологични компании може да се насочат към други страна в търсене на по-привлекателна и най-много уредена бизнес среда.

В позицията се показва, че високотехнологичните промишлености, които към този момент дават отговор за повече от 20% от Брутният вътрешен продукт на страната, означават съществено нарастване на разноските през последните две години - с над 30% на годишна база , макар че всеки ангажиран в този бранш внася налози и осигуровки два пъти повече от междинното за страната.

Повишаването на данъчната тежест върху ИТ и телеком гениите е контрапродуктивно и рисково обръщение към високообразованите и висококвалифицирани експерти , избрали да останат в България и бъдат мотор на потреблението в редица браншове на стопанската система. А тъкмо това липсва в страната, която страда от апетит на гении повече от десетилетие.

Позицията е разпратена от името на : Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии - AIBEST, Алианс на софтуерната промишленост - АТИ; Българска асоциация по осведомителни технологии - БАИТ; Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ; Българска предприемаческа асоциация - BESCO; Българска работодателска асоциация новаторски технологии - БРАИТ; и ИКТ Клъстер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР