Опцията за преименуване на Русия в Московия смята за необходимо

...
Опцията за преименуване на Русия в Московия смята за необходимо
Коментари Харесай

Литва ще преименува Русия на Московия

Опцията за преименуване на Русия в Московия счита за належащо да разиска комисията по въпросите на бъдещето в литовския парламент. Това декларира нейният ръководител Раймундас Лопата, предава ТАСС.

„ Като вземем поради историческия подтекст на Великото литовско княжество, имаме намерение да предложим на Литва и западните страни по-приемлива и точна оценка на историческата роля на тази страна (Русия – бел. ред.), вместо разказа за Велика Русия, с който тя се е утвърдила в съзнанието на европейците, и да изясним по какъв начин би било по-добре да се назовава страната – Русия или Московия “, разяснява Лопата.

Комисията ще изслуша историци и ще организира полемика за преименуването на Русия. Във Великото литовско княжество, съществувало от средата на 13 век до 1795 година, Русия се е наричала Московия. Това име е било употребявано и от славянското население на княжеството. То очертавало разлика сред руснаците, които се считали за такива, и московците.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че към предложенията за преименуване на Русия на Московия може да се подходи единствено с усмивка. Според него сходни хрумвания биха могли да бъдат квалифицирани като нелепи рядкости.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР