Оптимистични прогнози за развитието на жилищния пазар очертаха гост-лекторите в

...
Оптимистични прогнози за развитието на жилищния пазар очертаха гост-лекторите в
Коментари Харесай

Оптимистични прогнози за развитието на жилищния пазар у нас

Оптимистични прогнози за развиването на жилищния пазар обрисуваха гост-лекторите в първия панел на годишната конференция за строителство и вложения, които списание " Мениджър " провежда за втора поредна година. Повечето от тях разглеждат жилищния пазар като постоянен и имат вяра, че към момента сме в добра обстановка, с цел да подобрим качеството си на живот. Един от препоръките, които се чуха на конференцията беше: " Купувайте дори в рецесия жилища и парцели ". Като цяло специалистите, дискутиращи в първия панел на форума  " Жилищен пазар – пренареждане " чакат непоклатимост при имотните покупко-продажби, в случай че даден геополитически фактор не се намеси и не окаже неочакван разтърсващ резултат. 

" Пазарът беше извънредно динамичен. Свидетели сме на голяма инфлация в стопанската система и обществения живот. При нас това се отрази с повишаване на себестойността на строителството, както и на всички услуги и артикули. Доходите на жителите обаче не се повишиха. Това докара до следното - интересът към закупуване на жилища в огромните градове остана висок и дори се ускори, тъй като хората усетиха, че парите им се топят и желаят сигурност, с цел да не се обезцени частта, с която вземат участие. Но подписаните договори намаляват с 50%. Намаляват и покупко-продажбите. При нас с 50% понижиха предварителните контракти. Тоест, засилил се е ползата към покупка на жилища в огромните градове, само че опцията на хората да си купят жилище е намалял с 20% ", сподели Георги Шопов, ръководител на УС на Националнa асоциация на строителните бизнесмени (НАСП)

Според него страната не би трябвало да се намесва в пазара, а да се опростят механизмите, по които се доближава до строително позволение и бързо да построи инфраструктура на прилежащи територии към градовете или такива в нея. " Искаме да печелим от оборота, а не от бутикови обекти, за които по 10 години се бавят строителните позволения ", добави Шопов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР