Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището Българската агенция по

...
Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището Българската агенция по
Коментари Харесай

Ликвидираха скоростно 220 овце в община Средец заради шарка

Определена е 10-километрова следена зона към огнището

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на шарка по дребните преживни животни в село Горно Ябълково, община Средец, област Бургас. Заболяването е открито в животновъдно стопанство с към 220 овце.

В петък, 15.09.2023 година, животновъдът е алармирал на ветеринарните управляващи за зародило в него подозрение за заболяване при отглежданите от него животни. Официалният ветеринарен доктор е посетил обекта и е взел проби за лабораторен разбор, изследвани в Изпитвателната лаборатория „ Екзотични и изключително рискови инфекции “ към НДНИВМИ - София. Анализът е отчел позитивен резултат за шарка по дребните преживни животни.

Предприети са ограничения за ограничение на болестта в неделя, 17.09.2023 година, като овцете са умъртвени.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Горно Ябълково и Долно Ябълково, общ. Средец, обл. Бургас.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Факия, Момина Църква, Белеврен и Кирово, общ. Средец, обл. Бургас; в общ. Болярово, обл. Ямбол - с. Странджа.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство – хуманно умъртвяване и неутрализиране на всички инфектирани и контактни дребни преживни животни в обекта. Организирано е инсинерирането на останките, за недопускане на разпространение на заболяването. Предстои реализиране на епизоотично изследване.

Животновъдът предстои на обезщетяване за претърпените загуби, според Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД).

Заболяването не съставлява заплаха за хората, само че при разпространяване нанася обилни стопански вреди.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР