Определен е управител за страната ни в няколко международни финансови

...
Определен е управител за страната ни в няколко международни финансови
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Определен е шеф за страната ни в няколко интернационалните финансови институции

Със свое решение държавното управление дефинира заместник-министъра на финансите Ивайло Яйджиев за шеф за Република България в Черноморската банка за търговия и развиване, за заместник-управител за Република България в Международния валутен фонд, за шеф за Република България в Международната капиталова банка и за началник на българската делегация в Съвета на Международната банка за икономическо съдействие и член на Съвета.

България е страна-членка в Черноморската банка за търговия и развиване, Международния валутен фонд, Международната капиталова банка и Международната банка за икономическо съдействие и като акционер се употребява с правото да дефинира свои представители в управителните органи на интернационалните финансови институции, според учредителните им контракти и вътрешните им правила. Според досегашната процедура, описаните позиции се заемат от заместник-министъра на финансите, на който са предоставени отговорности, свързани с реализиране на взаимоотношенията на страната с тези финансови институции.

Решението на Министерския съвет е по отношение на настъпилите лични промени в Министерството на финансите.

Правителството освобождава почетния консул на България в Баден- Вюртемберг

Министерският съвет взе решение за освобождение на почетния консул на България в Баден-Вюртемберг, Федерална република Германия. Почетният консул Тил Волфганг Трукенмюлер повече няма да прави своите функционалности, в осъществяване на международноправната, българската и немската нормативна уредба на института на почетния консул.

Одобрен е план на Споразумение сред Република България и МБВР за промени на заемните съглашения сред двете страни, свързани с отдръпването на Банката от потреблението на ЛИБОР като референтен лихвен %

Със свое решение държавното управление утвърди план на Споразумение, съдържащо се в съобщение на Световната банка от 11 август 2021 година и писмо-отговор на българската страна, с което тя да уведоми, че не възразява по промени на заемните съглашения на Република България с Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР), свързани с отдръпването на Банката от потреблението на ЛИБОР като референтен лихвен %. На заместител министър- ръководителя по еврофондовете и министър на финансите е предоставено да подпише писмото-отговор на Република България по уведомлението на кредитора при изискване за следваща ратификация, а след влизане в действие на закона за одобрение - да изпрати писмото-отговор до Световната банка по съответния ред.

Уведомлението на Световната банка е в подтекста на самодейност за преход на референтния й лихвен % в посока отдръпване от потребление на ЛИБОР. От 1 януари 2022 година ЛИБОР към този момент няма да се изисква да се котира от референтните банки на междубанковия пазар в Лондон. Според Световната банка сходно преустановяване може да се чака във връзка с EURIBOR в бъдеще. За да резервира сходството сред разноските за финансиране и разпределяне на заеми, Банката е одобрила самодейност за преход на референтния лихвен %, осъществяването на която изисква изменение на всички заемни съглашения, с цел да се включат разпореждания за подмяна на ЛИБОР или EURIBOR в съществуващите заеми при условия, когато ЛИБОР или EURIBOR престанат да съществуват или към този момент не са търговски допустими за задачите на ръководство на нейните активи и пасиви.

Към момента Република България е страна по девет заемни съглашения с МБВР, съгласно които по заемите е дължима рента, основана на ЛИБОР в евро. Предвидените в уведомлението промени включват подмяна на понятието ЛИБОР с ново определение за референтен лихвен % - за заеми в евро за подобен се дефинира EURIBOR или различен избран от Банката референтен лихвен %. Измененията плануват Банката неотложно да уведомява заемополучателя, а съответните промени да влизат в действие от датата на съответното съобщение.

От позиция на взаимоотношенията с МБВР, в която Република България членува, неналичието на несъгласие би представлявала поддръжка за реализирането на самодейността на интернационалната финансова институция за прехода, обвързван с ЛИБОР.

Одобрена е бюджетната процедура за 2023 година

Със свое решение държавното управление утвърди бюджетната процедура за 2023 година в периода, избран от Закона за обществените финанси, за основаване на нужната организация и съгласуваност сред обособените разпоредители с бюджет в процеса на бюджетното обмисляне.

Определени са стадиите, периодите, разпределението на отговорностите и условията към разпоредителите с бюджет, както и базата за създаване и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година и за сформиране на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година.

Програмното бюджетиране ще се ползва от всички първостепенни разпоредители с бюджет, чиито бюджети са част от държавния бюджет, като се изключи Народното събрание и на правосъдната власт. Това е следващият инструмент на държавното управление за повишение на качеството на ръководство на обществените финанси, за възстановяване на процесите на обмисляне и правене на проектобюджетите на бюджетните организации и за повишение на прозрачността и отчетността на бюджетните системи.

Бюджетната процедура е съобразена със периодите по използването на механизмите и ограниченията, заложени в главните стадии на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите политики през 2022 година

Правителството одобри позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност

Правителството одобри позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия). То ще се организира на 31 януари и 1 февруари 2022 година в Ланс, Франция. Ръководител на българската делегация ще бъде изключителният и пълномощен дипломат на Република България във Франция и Монако господин Николай Милков.

Основна тематика на срещата е „ Стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз " с фокус върху суровините. България поддържа водещия приоритет в обновената Индустриална тактика на Европейски Съюз за укрепването стратегическата самостоятелност на Съюза, а точно: оправянето със стратегическите зависимости. Осигуряването на достъп до първични материали и усъвършенствани материали е жизненоважно за европейската конкурентоспособност, изключително за реализиране стратегическата ориентировка към зелен и дигитален преход. Европейски Съюз следва да подсигурява и своята икономическа сигурност, като отбрани високотехнологичните си предприятия.

България акцентира значимата роля на европейската промишленост за превъзмогване на рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19. За реализиране на ускорени резултати и опазване на водещите позиции на европейската промишленост е належащо да се развие капацитетът на предприятията да извличат сериозни първични материали от отпадните артикули на индустриалния си цикъл. Също по този начин да се насърчи търсенето и създаването на вътрешни източници на първични материали в страните на Европейски Съюз, да се подобрят веригите за основаване на стойност за промишлените екосистеми на Европейски Съюз.

Бързата акомодация на европейската промишленост, дейната иновационна политика, развиването на стопанската система на знанието, ускорената цифрова промяна и зеленият преход са основни за понижаване на отрицателните последствия от икономическата рецесия и реализиране на стратегическа самостоятелност на Европейски Съюз.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в идната неофициална среща на министрите на образованието и младежта

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в Неформална среща на министрите на образованието и младежта на 27 януари 2022 година в гр. Страсбург, Франция. Срещата е проведена от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което е избрало следната тематика за разискване: „ Младите европейци като пълноправни артисти в Европа: за по-зелена и по-устойчива Европа “. Конкретни въпроси, които ще бъдат разисквани са: Кои са главните провокации, с които би трябвало да се оправим, с цел да подкрепим и обучим младежите, с цел да са способни да бъдат дейни жители за една по-устойчива Европа; Как най-общо гласът на младежите може да бъде чут по-добре при създаването на обществени политики.

Акцентите в позицията, с която България ще взе участие, са: Ролята и смисъла на неофициалното образование и доброволчеството в поддръжка на формалното обучение и за основаването на общественост от виновни млади граждани; Необходимостта младежите да получат опция за присъединяване в качествено гражданско обучение, насърчаващо демократичните полезности, осигуряващо осведоменост, умения за медийна просветеност, отсяване на подправените вести и познаване на политическия и публичния подтекст, с цел да могат да вършат избори и да взимат осведомени решения за едно по-устойчиво бъдеще на локалната общественост, на страната и на Европа; Използването на налични и разпознаваеми канали за информация - обществени мрежи, онлайн платформи, посредством привличане на водещи фигури (инфлуенсъри) за разпространение на значими за младите и страната тематики.

Одобрени са промени в Закона за платежните услуги и платежните системи

Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС).

Промените са поради нуждата в българското законодателство да бъдат планувани ограничения по използване на влезлия в действие Регламент (ЕС) 2021/168 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 година за изменение на Регламент (ЕС) 2016/1011 във връзка с изключването на някои спот валутни бенчмаркове от трети страни и замяната на някои бенчмаркове, чието правене е в развой на преустановяване, и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 (Регламент (ЕС) 2021/168). Със законопроекта се допълват и някои празноти в нормативната ни уредба, свързани с регламентацията на реда и изискванията за превръщане на платежна институция и сдружение за електронни пари, и на сетълмента на нареждания за преводи в левове, основани на SEPA схеми на Европейския платежен съвет.

Приети са промени в Закона за водите по отношение на проектите за ръководство на речните басейни и на риска от наводнения

Министерският съвет утвърди промени в Закона за водите (ЗВ). Новите текстове са по отношение на приключване периода на Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и Планове за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) за интервала 2016-2021 година

Новите текстове плануват в този момент настоящите ПУРБ и ПУРН да се ползват до приемането на тяхната актуализация. Това ще обезпечи дейностите по ръководство на водите и водните обекти.

Изменя се Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични

Министерският съвет одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.

С смяната се слагат под надзор нови тридесет и три субстанции посредством включването им в Списък I - „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “.

Промяната е по отношение на решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Единната спогодба на Организация на обединените нации по упойващите субстанции и Конвенцията за психотропните субстанции.

Също по този начин субстанции се слагат под надзор по предложение на Министерството на вътрешните работи, Агенция „ Митници “ и Военномедицинска академия, въз основа на мнение на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции.

Промяната е и в осъществяване на Делегирана Директива (ЕС) 2021/802 на Комисията от 12 март 2021 година за изменение на приложението към Рамково решение 2004/757/ПВР на Съвета по отношение на включването на новите психоактивни субстанции метил 3,3-диметил-2-{[1-(пент-4-ен-1-ил)-1Н-индазол-3-карбонил]амино} бутаноат (MDMB-4en-PINACA) и метил 2-{[1-(4-флуоробутил)-1Н-индол-3-карбонил]амино}- 3,3-диметилбутаноат (4F-MDMB-BICA) в определението за „ опиати “.

Очакваният резултат от смяната на наредбата е ограничение риска от корист с класифицираните като наркотични субстанции, както и понижаване на рисковете за обществото, свързани с разпространяването и злоупотребата с веществата.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР