Оправдаха се очакванията за временно интензивни валежи от дъжд вчера

...
Оправдаха се очакванията за временно интензивни валежи от дъжд вчера
Коментари Харесай

Времето остава с повишена опасност от градушки

Оправдаха се упованията за краткотрайно интензивни превалявания от дъжд през вчерашния ден най-значителни количества бяха измерени в Кнежа - 29л/кв.м.

И през днешния ден, след слънчевото утро, в околните часове още веднъж ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще има и условия за градушки, на повече места в Югоизточна България и Южното Черноморие.

Максималните температури ще са сред 22° и 27°. Ще духа слаб до сдържан западен вятър, на морския бряг ще се ориентира от юг.

До среднощ на обособени места към момента ще превалява. След среднощ облачността ще стартира да се раздира. Ще бъде съвсем безшумно. Минималните температури в множеството региони ще са сред 8° и 13°. Максималните температури напълно едва ще се покачат в множеството региони ще са м/у 23° и 28°, по-ниски по Черноморието от 18° до 20°. Температурата на морската вода е 13°-15°. Вълнението на морето ще едва. Ще духа слаб, в Дунавската низина и Източна България - до сдържан вятър от изток-югоизток.

В събота до обяд ще доминира слънчево време, само че по-късно още веднъж ще стартират превалявания, основно в западната половина от страната. На обособени места там ще са интензивни и съпроводени от гръмотевични стихии. В 7 области е оповестено предизвестие от първа степен за количества до 25 л/кв.м



И в планините след обяд облачността ще купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, в Рило-Родопската област - интензивни, превалявания от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки.

Ще духа сдържан вятър от юг-югоизток, който краткотрайно ще се усилва. Максималните температури в курортите от 8° на Алеко до 14-15° в Пампорово и Боровец.

Предимно забележителна ще бъде облачността в Западна и по-голямата част от Централна Европа, както и на Апенинския и Скандинавския полуостров ще има превалявания от дъжд, в Алпите от сняг, на доста места ще има и гръмотевични стихии. След обяд и в доста региони от Балканите ще превали и прегърми. Предимно слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров и по Средиземноморието.

През идващите дни времето ще се задържи без основна смяна с повече слънце заран, а след обяд и до среднощ с краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Остава нараснала вероятността за местни по-интензивни превалявания. В неделя ще вали основно в централните и източните региони, в понеделник - в Северна България и планините, а във вторник още веднъж на доста места. В сряда ще превалява към този момент основно в Южна България и на изток.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР