Опозицията в Турция печели местните избори, сочат предварителните резултати в

...
Опозицията в Турция печели местните избори, сочат предварителните резултати в
Коментари Харесай

Опозицията в Турция печели местните избори. Защо избирателите наказаха Ердоган

Опозицията в Турция печели локалните избори, сочат предварителните резултати в понеделник заран. И двата най-големи града - Истанбул и Анкара , преизбраха досегашните си кметове от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Новината идва, откакто в неделя в страната десетки милиони турски жители гласоподаваха на избори за кметове. Те се организираха, откакто по-рано на президентските избори през 2023 година опозицията не съумя да окаже задоволително опозиция.

Сега при от бюлетините, опозиционният Екрем Имамоглу води с над 10% пред претендента за кмет на Истанбул от Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В столицата Анкара опозиционният Мансур Яваш от своя страна има към 28% преднина. Ердоган загуби тези два съществени града и на предходните локални избори през 2019 година

Сега съгласно предварителните данни кемалистката НРП печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи.

Общо за цялата страна НРП събира поддръжката на 37,74% от гласоподавателите, а ръководещата ПСР - 35,49%. Това значи, че за първи път от 35 години насам главната опозиционна партия води на избори пред групировката на Ердоган с такава разлика, отбелязва Ройтерс.
Какви са реакциите на спечелилите и победените
" Тази вечер 16 милиона истанбулски поданици изпратиха обръщение на нашите съперници и на президента ", сподели след края на изборния ден в неделя спечелилият в Истанбул Екрем Имамоглу.

" Тези, които не схващат посланието на народа, в последна сметка ще изгубят ", добави той пред навалица от ликуващи свои поддръжници.

Загубата на партията на Ердоган в Истанбул е тежък удар за самия президент, който стартира политическата си кариера точно като кмет на града през 1994 година, написа Ройтерс.

В неделя вечерта след края на изборния ден актуалният президент призна, че партията му е изгубила " височина " в цялата страна и ще са нужни ограничения, с цел да се отговори на посланието на гласоподавателите. По думите му тези избори съставляват " преломен миг ".

" Ако сме създали неточност, ще я изправим ", сподели още Ердоган.
Защо гласоподавателите наказаха Ердоган
Според Мерт Арсланалп, учител по политически науки в истанбулския университет Богазичи, това е " най-тежкото изборно проваляне " на Ердоган от идването му на власт през 2002 година

" Имамоглу показва, че може да преодолее дълбоките социално-политически разделения, които дефинират опозиционния електорат на Турция ", разяснява Арсланалп пред Ройтерс.

" Това го прави политически най-конкурентния противник на режима на Ердоган ", счита той.

Според анализаторите това, което е предиздвикало гласоподавателите " да санкционират " Ердоган този път, са икономическите напрежения в страната, в това число инфлацията от близо 70% и забавянето на растежа, породени от нападателния режим на стягане на паричната политика на ПСР.
" Икономиката беше решаващият фактор ", сподели Хакан Акбас, старши консултант в Albright Stonebridge Group.

" Турският народ изиска смяна и Имамоглу в този момент е главният зложелател на президента Ердоган ", добави той.

До успеха на опозицията в този момент се стига, откакто по-рано опозиционният алианс от шест партии, образуван за президентските избори през 2023 година, се разпадна след загубата на претендента за президент Кемал Кълъчдароглу . Преди това обединената съпротива съумя да завоюва на локалните избори през 2019 година в главните градове като Истанбул и Анкара.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР