Опозицията в Мианмар твърди, че се е случила масова атака

...
Опозицията в Мианмар твърди, че се е случила масова атака
Коментари Харесай

Управляваната от военните столица на Мианмар е атакувана от безпилотни самолети

Опозицията в Мианмар твърди, че се е случила всеобща офанзива с безпилотни летателни апарати против държавното управление на хунтата в строго охраняваната столица Най Пей Тау, оповестява „ BBC “.

Правителството на националното единение (ПНЕ) – което се назовава държавно управление в заточение – съобщи, че е изпратило 29 дрона, въоръжени с експлозиви , на летището, базата на военновъздушните сили и щаба на армията. Хунтата съобщи, че е прехванала дроновете, като е свалила седем , в това число един, който се е взривил на пистата. Според тях няма жертви .

Правителството на националното единение съставлява определеното гражданско държавно управление, ръководено преди този момент от Аун Сан Су Чи , което беше свалено с прелом през 2021 година Оттогава то и други опозиционни групи се борят с режима на хунтата , който стартира да губи надзор над огромни региони на страната. В тригодишната революция в страната са починали хиляди хора, а по данни на Организация на обединените нации към 2,6 млн. души са били разселени.

Нападението против столицата в четвъртък сутринта бележи следващото самоуверено и рядко навлизане на съпротивителните групи, които се опълчват все по-ефективно на хунтата. Най Пей Тау е центърът на властта на военния режим , който откакто открива властта си, я афишира за столица на мястото на Янгон. Силно охраняван, той е предпазен от огромна част от сраженията , които се водят в други елементи на страната.

Миналата седмица хунтата даже провежда годишния си церемониал по случай Деня на въоръжените сили в града – само че събитието, на което бяха показани танкове, бронирани машини и хиляди бойци, се организира през нощта. В четвъртък представители на държавното управление на националното единение обявиха пред „ BBC “ Бирма, че са възнамерявали и съгласували с няколко отбранителни групи нападенията с дронове . заместник-секретарят на Правителството на националното единение Мг Мг Све съобщи:

„ Синхронизираните интервенции с безпилотни самолети бяха осъществени по едно и също време против Най Пей Тау, като бяха ориентирани както към военния щаб…, по този начин и към военновъздушната база Алар. “

Военните оповестиха, че са свалили четири безпилотни самолета на летището в столицата и три безпилотни самолета, които съгласно тях са се доближили до градчето Заяртири. Длъжностните лица не загатнаха за другите дронове, за които заяви опозицията.

По-рано тази година Правителството на националното единение съобщи, че над 60% от територията на страната към този момент е под контрола на силите на съпротивата . Преди нападението в четвъртък се смяташе, че режимът е претърпял най-сериозния си крах през октомври предходната година.

Съюз от етнически бунтовници завладя десетки военни постове по границата с Индия и Китай . Хунтата загуби и огромни територии от бунтовниците по границите с Бангладеш и Индия. Ожесточените боеве принудиха хунтата да вкара наложителна военна тегоба . През февруари мъжете на възраст от 18 до 35 години и дамите на възраст от 18 до 27 години ще бъдат принудени да се запишат в армията. Според наблюдаващи налагането на закона разкрива намаляването на контрола на хунтата върху страната и огромните загуби в боевете . Съобщава се и за висок % на дезертиране .

Татмадау, както е известна армията, не е обявявала обществено числеността на бойните си сили през последните години. Въпреки това хунтата към момента държи доста повече оръжия и по-модерна огнева мощност от бойните групи на съпротивата.

Поради това опозиционните групи се насочиха към потреблението на търговски безпилотни летателни апарати, носещи бомби, с цел да нападат военни обекти , настояват откриватели. През последните месеци бяха осъществени няколко такива набези с „ хвърлени бомби “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР