Опорните позиции на Борисов изключват само "Възраждане", но не съвсемПред

...
Опорните позиции на Борисов изключват само "Възраждане", но не съвсемПред
Коментари Харесай

Борисов няма с кого да управлява, освен с ДПС

Опорните позиции на Борисов изключват единствено "Възраждане ", само че не напълно

Пред симпатизантки в Албена Бойко Борисов удостовери решението на партията си за вота на съмнение против кабинета. Очерта и стратегия за последващо ръководство с ГЕРБ - по този начин, че да не пречи на привличането на други партии, написа

Изредените от Борисов позиции не са изненадващи - влизане на България в еврозоната, признание на Русия за агресор, приемане на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз, непосредствен до нулевия бюджетен недостиг, газова диверсификация, етническа приемливост. Тези позиции са част от профила на ГЕРБ, различен е въпросът, че множеството от тях и до момента са били единствено декларативни - като газовата диверсификация, или спорни - като еврочленството на Западните Балкани, в случай, че таман кабинетът "Борисов " наложи ветото на Скопие. Трети пък са дефинирани по този начин, че да не пречат на привличането на други партии, които при по-конкретна дефиниция биха имали проблем - Българска социалистическа партия да вземем за пример може да признае, че Путин е агресор, само че не и да утвърди оръжие за Украйна.

Така опорните позиции на Борисов изключват единствено "Възраждане ", само че не напълно. Той сподели ласкави думи за гласоподавателите на Костадинов, които би трябвало да бъдат показани в Народното събрание и да се дебатира с тях. Не се знае дали за гласоподаване в Народното събрание няма да му потрябва "златния пръст " на Костадинов, както пръста на Волен Сидеров преди години.

Евроатлантическият профил като фасада на корупционния

В точките на Борисов обаче нямаше нищо за битка с корупцията и за правосъдна промяна, макар че кражбите и корупцията съгласно него в този момент били в "небивало състояние ". Явно не можеш чак толкоз да излъжеш, че си герой с корупцията, както с лекост си приписваш заслуги, че по твое време цените на бензина и хляба са били по-ниски.

Така евроатлантическите съдружни опорки на ГЕРБ изключват партиите на митинга от към момента ръководещата коалиция. Друг е въпросът по какъв начин България, а и Европа позволиха толкоз години евроатлантическият профил да служи за фасада на корупционния.

Борисов наподобява самичък не е уверен в демагогията си, тъй като даже пред обичаните си Жени-ГЕРБ и директни включвания от национални малките екрани не можа да насочи ясно обръщение за опция на властта. Преждевременното събаряне на държавното управление не носи на ГЕРБ положителни стратегически вероятности и превъзмогване на изолацията, в която изпадна, откакто слезе от власт. ГЕРБ, или най-малко ГЕРБ отпред с Бойко Борисов може да разчита само на Движение за права и свободи - без значение дали ще успее да сформира държавно управление в този парламент или ще се бори за власт на предварителни избори.

Ако разпадът на Има Такъв Народ бъде удържан до гласуването на вота на съмнение и по-късно се сформира кабинет с мандата на ГЕРБ, той ще е мощно подвластен от путинофилско-националистическата "Възраждане ", което ще нанесе тежки имиджови вреди както на "евроатлантическата " ГЕРБ, по този начин и на "етническата " Движение за права и свободи. Отделно, че това нежно болшинство от 125 депутати към този миг ще е несигурно, зависейки от процесите на разпад в Има Такъв Народ, които може да продължат. В мъка са и най-верни партийни остриета на Слави Трифонов като Ива Митева, която към този момент не желае нито да е ръководител на Народното събрание, нито парламентарен арбитър, а партията напущат освен депутати, само че и регионални координатори и редови симпатизанти.

Правителство с третия мандат, който Има Такъв Народ лелееха да вземат от президента, към този момент наподобява неуместно, тъй като и Румен Радев, който намерено играе против протестните партии, би се трансформирал в съучастник на Трифонов, и то тъкмо когато той губи партията си. Така че каквото и държавно управление на "новото болшинство " да се сформира в този парламент, то евентуално ще издържи по-малко и от кабинета "Петков ", и партиите, които го поддържат, ще отидат по-късно на избори с доста по-нисък старт.

ГЕРБ - партията, обречена на самотност

Ако при сполучлив избор на съмнение парламентарната рулетка не даде резултат и наесен отидем на избори, шансът на ГЕРБ да завоюва следизборни съдружни сътрудници отвън Движение за права и свободи клони към нула. Защото партиите на митинга, свалени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Трифонов от власт, ще са обречени да бъдат дружно, без значение на власт или в съпротива. Единствената нова групировка с късмет за парламентарно посланичество се обрисува партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, само че тя в най-хубавия случай може да обезпечи аритметично болшинство на ГЕРБ, не и да преодолее дълбокото обществено-политическо разделяне. А ГЕРБ може да се върне на власт и единствено с един съдружен сътрудник при доста ниска изборна интензивност и цялостна готовност на гласоподавателите си, което обаче няма да преодолее изолацията на партията и ниската ѝ електорална легитимност.

Така че не е доста перспективна концепцията да свалиш кабинета, с цел да дойдеш вероятно отново толкоз несигурно на власт. Защото не можеш да си жител за европейско развиване на България, до момента в който еврото е в зоната на нощното ти шкафче.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР