Опитите на редица правителства да накарат болниците да увеличат заплатите

...
Опитите на редица правителства да накарат болниците да увеличат заплатите
Коментари Харесай

Едва в 11 от 61 държавни болници заплатите на персонала са прилични

Опитите на редица държавни управления да накарат лечебните заведения да усилят заплатите не престават да удрят на камък. Едва в 11 от 61 държавни лечебни заведения са реализирани равнищата, контрактувани в последния групов трудов контракт /КТД/ за системата. Това демонстрират данни, огласени от новия здравен министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос, които СЕГА разгласява. Те не демонстрират действителните хонорари на личния състав в лечебните заведения, а единствено дали дават отговор на плануваното в КТД.

Министерството на здравеопазването упражнява правата на страната в 61 лечебни заведения за болнична помощ. Според информация към април 2023 година едвам 11 от тях са достигнали равнищата за всички категории личен състав, като 9 от тях са в София - УМБАЛ " Св. Екатерина ", УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", " Майчин дом ", УМБАЛ " Св. Ив. Рилски ", УСБАЛЕ " Акад. Ив. Пенчев ", СБАЛИПБ Проф. Иван Киров ", Националната кардиологична болница, УСБАЛ по онкология и " Лозенец ". В листата на изрядните са още Специализираната белодробна болница " Цар Фердинанд І " в с. Искрец и болничното заведение за рехабилитация в Марикостиново, Петричко.

Според настоящия сега групов трудов контракт заплатата на доктор в елементарна болница би трябвало да е най-малко 1900-2050 лева, а в университетска - най-малко 2000-2200 лева Освен от типа на болничното заведение, възнаграждението зависи и от това какъв брой специалности има медикът. За основна здравна сестра възнаграждението не трябва да пада под 1550 лева За старша минимумът е 1500 лева, а за редовите медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и прочие минималното възнаграждение е 1450 лева месечно. По-ниските категории като санитари и други би трябвало да получават най-малко 910 лева

Това, че лечебните заведения не са достигнали минималните равнища, не значи, че лекарите получават по-малко от 2000 лева да вземем за пример. Навсякъде върху главната заплата се разпределят спомагателни хонорари, които в действителност ръководещи от няколко държавни управления се пробват да изсветлят. По-голям е казусът при медицинските сестри, където постоянно заплащането в действителност е минимално, а натоварването - голямо.

Още по-голямо закъснение от КТД има при общинските лечебни заведения, които постоянно финансово са на ръба. От 120 общински лечебни заведения, единствено 15 са достигнали равнищата по контракт за всички категории личен състав.

В останалите лечебни заведения са достигнати отчасти равнищата на избраните с КТД заплати, т.е. за избрани категории са достигнати, а за други - не, заяви още в Народното събрание проф. Хинков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР