Опитите на ГЕРБ да уплашат избирателите, че вотът им на

...
Опитите на ГЕРБ да уплашат избирателите, че вотът им на
Коментари Харесай

Заплахите на ГЕРБ за машинния вот бяха опровергани

Опитите на ГЕРБ да уплашат гласоподавателите, че вотът им на парламентарните избори на 11 юли ще бъде манипулиран чрез машините за гласоподаване, получиха първото си опровергаване. Това стана със специфична инспекция, която членовете на Централната изборна комисия (ЦИК) направиха на устройствата, в община Благоевград и в село Ясен.

Всяка машина отпечатва контролна квитанция с гласа на гласоподавателя след гласоподаване. Идеята на изборните комисари беше да сравнят бележките със наличието на протоколите с изборните резултати, които устройствата във всяка изборна секция отпечатват след края на изборния ден. От ГЕРБ упорстваха да се прегледат всички разписки. В последна сметка обаче, ЦИК реши, че изследването ще се направи чрез представителна извадка от 32 секции.

„ Всички контролни преброявания откриват същия резултат като открития от разпечатаните протоколи от машинното гласоподаване ”, рапортува зам.-шефът на комисията Росица Матева на съвещанието й на 8 юли. Не се е разминало без механически неточности в работата на секционните комисии – да вземем за пример в някои секции са сбъркали броя на контролните разписки, а в една даже са разменили резултатите на двамата кандидат-кметове на Благоевград Илко Стоянов и Румен Томов (това визира единствено протоколите с разписките, т.е., не се отразява на резултатите на претендентите).

Проверката надали ще накара герберите да трансформират позицията си по тематиката. На процедура цялата им предизборна акция се основава на изказванието, че в случай че изгубят изборите, повода ще бъде в операция на машинното гласоподаване. „ Те на пет гласа или на три гласа, един ще трансферират за Слави Трифонов – по този начин са направени машините ”, говореше партийният водач Бойко Борисов на всяко предизборно събитие.

За да бъде сигурна обществеността, че операции няма, ЦИК би трябвало да организира сходно изследване и след вота на 11 юли. Засега изборните комисари обаче не са взели такова решение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР