Опитите на чиновниците в Брюксел да пишат закони за Европа

...
Опитите на чиновниците в Брюксел да пишат закони за Европа
Коментари Харесай

Американските IT-гиганти срещу ЕС

Опитите на служителите в Брюксел да пишат закони за Европа демонстрират, бюрократите са главозамаяни. Производителят на красиви думи за отбраната на правата и свободите на европейците Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, неотдавна роди същинска „ поема “, отдадена на декларирането на цифровите права на европейците в ерата, когато “цифрите ” са се трансформирали в бързо разрастващ се сегмент от международния пазар на артикули и услуги и кардинално нова основа на осведомителния бизнес.

Накратко, Вестагер пресмята: „ Освен националните държавни управления и членовете на Европейския парламент, 82 % от хората във всичките 27 държави-членки на Европейски Съюз споделят, че желаят Европейската комисия да дефинира и поддържа обща рамка за цифрови права и правила. Вестагер не посочи по какъв начин е пресметнала това, само че изрази цялостната си подготвеност да дефинира „ обща рамка “, като изброи шест правилото:

„ Технологията би трябвало да има почтена цел: да служи на нас, хората, които са в центъра на дигитален преход “,

„ Социалната взаимност е от основно значение “,

„ Технологиите с изкуствен интелект не би трябвало да предопределят решенията на хората)

“Трябва да поставим старания да защитим нашите демокрации посредством ограничения за отбрана на свободата на изложение или нормите против дезинформация “,

„ Всеки би трябвало да има достъп до цифрови технологии, артикули и услуги, които са предпазени от хакерски атаки и предопределени да пазят поверителността на потребителите “,

“Трябва да подсигуряваме, че потребителите имат достъп до информация за въздействието на технологиите върху околната среда “.

Ако премахнем общите, необвързващи думи от тези изявления на госпожа Вестагер, тогава става забележима празнотата на декларацията, благодарение на която Брюксел се пробва да внуши, че Европейският съюз е в положение да ръководи цифровите връзки, като е лишил прерогативите на ръководството от американските цифрови колоси.

Трябва най-малко малко да си представим мащабите на американските софтуерни колоси. Например, “Амазон” (най-голямата компания в света, работеща на пазарите на платформи за електронна търговия) има 1,6 милиона чиновници. Броят на европейските гости на пазарите на “Амазон” надвиши един милиард на месец предходната година. Третата по величина компания в света (след американския “Уолмарт” и китайската Национална електрическа компания ) с доходи от 386 милиарда $ (2021 г.) интензивно и сполучливо се ангажира с лобиране на всеки континент и изключително в Европа. С такива запаси “Амазон”, както и “Фейсбук”, “Гугъл” и “Епъл”, които имат въздействие над милиарди души, са изцяло способни да „ настройват “ политиките на страните и такива междудържавни асоциации като Европейски Съюз. И на госпожа Вестагер, без значение какво мислят, няма да ѝ бъде разрешено да „ дефинира и поддържа обща рамка за цифрови права и правила “ в интернет. “

Това стана ясно след неотдавнашна тирада на Марк Зукърбърг, ръководител на борда на шефовете и основен изпълнителен шеф на “Мета”. (до 28 октомври 2021 година - “Фейсбук”). Зукърбърг е неудовлетворен, че през 2020 година Съдът на Европейския съюз анулира съглашението сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на разпоредбите за прекачване на потребителски данни от компании, известно като „ Щит за дискретност “ (Министърът на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос сподели в това отношение, че Съединени американски щати са „ надълбоко разочаровани “ от решението на Съда на ЕС). Съдът призна, че съглашението не обезпечава нужното равнище на отбрана на поверителна информация на жителите на Европейски Съюз от интервенция на американски държавни и разследващи организации. Междувременно хиляди компании работят в Европа въз основа на това съглашение и без съглашението “Мета” „ най-вероятно няма да може да предложи на Европа някои от най-значимите си артикули и услуги, в това число “Фейсбук” и “Инстаграм”, споделя Зукърбърг. Звучи като опасност.

Както и да е, въз основата на разногласието, разделящ двете страни на Атлантика, акциите на “Фейсбук” паднаха с 26 % на 10 февруари и това докара до най-големия спад в цената в историята на фондовия пазар.

„ Само съглашение, което изцяло дава отговор на условията, избрани от Съда на Европейски Съюз, може да обезпечи стабилността и правната сигурност, които заинтригуваните страни от двете страни на Атлантическия океан чакат “, продължава Брюксел. В отговор “Мета” сподели, че ще " изтегли “Фейсбук” и “Инстаграм” от Европа, в случай че не могат да продължат да трансферират потребителски данни назад в Съединени американски щати " заради анулацията на пакта за дискретност.

Декларацията на правилата на Европейски Съюз, изразена от Маргрете Вестагер, е написана, несъмнено, безпрепятствено. Изглежда обаче, че чиновниците на Европейската комисия, които са съставили тази декларация, просто са се главозамаяли и не са си решили силите.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР