Опитите на Берлин да възстанови сянката на бившия си икономически

...
Опитите на Берлин да възстанови сянката на бившия си икономически
Коментари Харесай

Икономическата безизходица на Германия: двойният провал на Олаф Шолц

Опитите на Берлин да възвърне сянката на някогашния си стопански суверенитет се провалят.

Германия, която до неотдавна се възприемаше като един от основните детайли на европейското и международно икономическо уравнение, може качествено да понижи тежестта си в този статус. 2022 година може да бъде повратна точка за немската стопанска система в неприятния смисъл на думата. А интернационалната реакция на самодейностите на немския канцлер Олаф Шолц наподобява доста симптоматична. Напоследък немският канцлер на два пъти се опита да работи като индивид на интернационалната политика и стопанска система. И двата пъти несполучливо. Най-лошото е, че самодейностите на Шолц получиха студен отговор както от запад, по този начин и от изток.

Не-TIPP-ична реакция

На 8 ноември вестник Politico заяви за сериозните вреди, нанесени на Олаф Шолц. Канцлерът се опита да убеди европейската общественост да възобнови трансатлантическите търговски договаряния, което, меко казано, беше посрещнато с неразбиране.

През последните месеци в Европейския съюз фрагментарно се разсънва това, което може да се назова инстинкт за самозапазване. Въпреки че към момента е невероятно да се видят признаци на редовно опълчване в протичащото се.

„ Движението за опозиция “, ръководено от френския президент Еманюел Макрон, стигна до стадия на искане от Съединените щати да не накърняват толкоз доста стопанската система на Европейски Съюз. Френският министър на стопанската система Бруно льо Мер, който след началото на СВО разгласи „ тотална икономическа война “ на Русия, изиска от Съединените щати да понижат цените на втечнения природен газ. Френският министър счита цените, избрани от американците, за прекомерно високи и отбелязва, че Съединени американски щати могат да ги понижат поради енергийната рецесия в Европа.

В края на октомври Шолц и Макрон се споразумяха за изцяло еретични неща, като споделиха взаимно, че Европейски Съюз ще отвърне на удара, в случай че Вашингтон продължи да понижава налозите и да дава тласъци на фирмите, инвестиращи в Америка. Ако Байдън не се вразуми, те ще вкарат същото субсидиране на личната си промишленост.

Вече има наклонност европейските пари и бизнес да дрейфуват към Съединени американски щати, където цените на силата са по-ниски, което значи, че фирмите от действителния бранш могат да се усещат по-комфортно там. За тези в Европейски Съюз, които към момента се тревожат за бъдещето на алианса, този факт е доста притеснителен. Следователно концепцията на Шолц за възкръсване на TTIP не можеше да не изненада.

Правителството на Шолц предложи Европейски Съюз да възобнови формалните търговски договаряния с Вашингтон в опит да позволи възходящото напрежение към така наречен Реформи и фамозното „ Купувайте американско “ на президента Джо Байдън. Последният опит за сходна договорка, така наречен Трансатлантическо комерсиално и капиталово партньорство, се провали след три години мъчителни договаряния на фона на съпротивата от страна на Германия и най-после от Доналд Тръмп.

Преговорите сред 2013 година и 2016 година породиха опасения, че пазарът на Европейски Съюз ще бъде наводнен с хлорирани пилета и ГМО-храни, правата на служащите ще бъдат подкопани и американските компании ще могат да навлязат на пазара на опазването на здравето в Европейски Съюз.

Сега Съединени американски щати не се интересуват от TTIP - те към този момент получават всичко належащо от Европейски Съюз, само че не е забавно и за самия Европейски Съюз. Защото може единствено да изостри диспропорцията в комерсиалните връзки. Съобщението на Германия за възобновяването на комерсиалните договаряния е иронично, защото неналичието на политическа поддръжка от Берлин, изключително от Социалдемократическата партия (SDP) на Шолц, беше основен фактор за неуспеха на комерсиалните договаряния за TTIP през 2016 година

Разговор с противен привкус

След като претърпя морално проваляне на " Западния фронт ", Шолц съвсем по едно и също време получи второ на Изток. Германският канцлер отиде в Китай отпред на голяма делегация от немски индустриалци, които се нуждаеха от вложения от Китай.

За да осъзнаем какъв брой се е трансформирала атмосферата в Германия, задоволително е да си напомним, че при започване на 2019 година Федералната асоциация на немската промишленост (BDI), организацията майка на огромния немски бизнес, разгласява политически документ, в който прогласи Китай за „ систематичен съперник “ и прикани целия Европейски съюз да се бори против експанзията на китайския държавен капитализъм.

Мнозина означиха, че срещата сред ръководителя Си и Шолц беше сведена до общи диалози, като говореше главно Си, и беше извънредно къса за делегация от подобен мащаб. Най-ясният знак за нулевия резултат е, че незабавно след завръщането на Шолц вкъщи Германия блокира китайските вложения в два локални производителя на полупроводници.

Германското министерство на стопанската система забрани продажбата на дял от завода за полупроводници в Дортмунд (Elmos) и на друга компания от този бранш, чието име не се разкрива. Според вестник Handelsblatt това е баварската ERS Electronic.

Освен това беше нараснал прагът за влизане на вложения на китайската компания Cosco в терминала на пристанище Хамбург, благосъстоятелност на немската компания HHLA. Сделката беше подкрепена от немския канцлер Олаф Шолц, който като цяло поддържа китайските вложения в страната.

В същото време договорката беше разкритикувана от Министерството на външните работи и Министерството на стопанската система на Германия. В резултат на това на Cosco беше разрешено да закупи дял, само че този дял беше понижен, тъй че китайската компания да не може да повлияе на ръководството на терминала.

Какво значи всичко изброено нагоре? Колкото по-напред, толкоз по-трудно е за Германия даже не да поддържа, а да нарежда личната си икономическа субектност. Инициативите - положителни или неприятни - не намират схващане нито в Китай, нито в Съединени американски щати, нито даже измежду съседите на Европейски Съюз.

По разнообразни аргументи достъпът до вложения става все по-труден, Китай е по-заинтересован от изкупуването на цели предприятия, в сравнение с от „ поддръжката “ на вложенията, а Съединени американски щати са изцяло удовлетворени от настоящето положение на нещата. При което пари и бизнес текат през океана в американска посока.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР