Опитът на Русия да лиши Европа от суровина за отопление,

...
Опитът на Русия да лиши Европа от суровина за отопление,
Коментари Харесай

"Това е дъното". Износът на руски газ се срина до нивата от 1985 г. - три пъти по-малко от предвоенните обеми

Опитът на Русия да лиши Европа от суровина за отопление, с цел да се изнудят европейските страни да създадат отстъпки за Украйна, коства скъпо на " Газпром ". След като загуби най-големия си задграничен пазар, който преди войната представляваше 80% от износа на компанията и две трети от приходите му, съветският газов монополист се върна близо четири десетилетия обратно. В края на 2023 година " Газпром " е изнесъл към 69 милиарда кубически метра газ, което е най-ниският размер от 1985 година насам, пресметна Ройтерс.
 
В съпоставяне с 2022 година (100,9 милиарда кубически метра), която към този момент се трансформира в най-лошата година за компанията в историята й, размерът на доставения в чужбина газ понижава с още 1/3. И в случай че съпоставим с предвоенните равнища (185 милиарда кубически метра през 2021 г.), износът на " Газпром " се е сринал три пъти.
 
Доставките за Европа спаднаха до 28 милиарда кубически метра, което е равнището от втората половина на 1970-те години. За съпоставяне: през 1975 година Съюз на съветските социалистически републики продава 19,3 милиарда кубически метра годишно в европейските страни, а през 1980 година, след сключването на огромен контракт с Германия, количеството към този момент е 54,8 милиарда. Това обаче компенсира единствено една осма от предходния експорт за Европейския съюз (180 милиарда кубически метра).
 
" Това е дъното, тази година ще преминем дъното на износа и производството (на газ), а по-късно ще стартираме от това дъно. Лошата вест е, че това отбиване от това дъно ще бъде постепенно ", съобщи на газов конгрес в Москва Алексей Белогориев, шеф на научноизследователската и развойна активност в Института за енергетика и финанси.
 
 Алексей Белогориев Алексей Белогориев Източник: РИА Новости
Кремъл разчита на Китай, предлагайки му да усили покупките на газ с 5 пъти, до 100 милиарда кубически метра годишно. Но съгласно прогнозите търсенето на вносен газ в Китай ще нарасне единствено с 80 милиарда кубически метра до 2030 година и целият този размер към този момент е контрактуван, в това число за газ от Туркменистан и полутечен газ, показва Белогориев.
 
През 2024 година изтича договорът за пренос на съветски газ през Украйна, което значи, че доставките за Европа може да продължат да падат. Ще бъде нереалистично да се възстановят изгубените размери на износа през идващите 10 години, споделя Андрей Клепач, основен икономист във Внешекономбанк (VEB): " Дори като се вземат поради съществуващите и плануваните контракти с Китай, няма да можем да компенсираме загубата от съвсем 100 милиарда кубически метра ".
 
Според прогнозата на Белогориев, дружно със спада на доставките за Европа, износът за Турция също ще стагнира. А какво ще се случи с търсенето на газ в Китай след 2030 година е въпрос, които стои на дневен ред, продължава специалистът.  Владимир Путин настоятелно предлага Пекин да построи нов водопровод " Силата на Сибир-2 ". И макар че планът беше обсъждан два пъти през годината на диалози с китайския президент Си Дзинин, дълго чаканият контракт по този начин и не беше подписан.
 
Според The South China Morning Post препъникамъкът е цената: Китай, който към този момент купува съветски газ на половината от цената на Турция и Европа, разчита на нови отстъпки, а също така не желае да влага нито един юан в строителството. Многомилиардната сметка за газопровода, съгласно концепцията на Пекин, би трябвало да бъде напълно платена от " Газпром ".
 
Някога мощната държавна корпорация, която ръководи най-големите потвърдени ресурси от газ в света, обаче мъчно може да си разреши нов мегапроект. За годината, завършила на 30 юни 2023 година, " Газпром " претърпя чиста загуба от трилион рубли, оказа се в положение на дефицит на пари в брой и беше заставен да похарчи две трети от паричните запаси в сметките си. През първата половина на годината производството на " Газпром " спадна с една четвърт спрямо предвоенните равнища, което е връх в историята на родната газова промишленост.
 
За да закърпят салдото на " Газпром ", управляващите внезапно покачиха цените за газ в Русия. От юли 2024 година те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 година с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за жителите ще се покачат с 20% за две години и с 34% от началото на войната.
 
До 2025 година " Газпром " може да получи още един трилион рубли загуби заради понижаване на приходите, увеличение на данъчната тежест и нуждата от заплащане на програмата за газификация, съобщи през ноември Павел Завални, началник на комисията по енергетика на Държавната дума. Според него " няма да има експорт ", а разноските " остават ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР