„Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали

...
„Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали
Коментари Харесай

Проф. Петрова от БАН даде надежда за избавяне от К-19 през...

„ Опитът на човечеството демонстрира до момента, че коронавирусните пандемии са продължавали оптимално две години. Тази ни порази дори за малко повече, само че множеството учени предвиждат, че през идващото лято към този момент стартира естествено самоограничаване на този вирус в международен мащаб. Така че няма да живеем вечно с имунизациите. “ Това мнение изрази пред БНР проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология на Българска академия на науките.

„ Надявам се, че той ще се трансформира в един елементарен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират към 50 ковид, разнообразни. Може би и причинителят на Covid-19 ще се причисли към тях и към този момент по този начин добре ще го познаваме, че няма да може да ни основава огромни проблеми “, разяснява Петрова.

В страната има задоволително ваксини, с цел да стига до слагане на такива с изминал период на валидност, разясни експертът във връзка появилите се информации за допустимо удължение на периода на валидност на част от партидите.

„ Няма за какво да се прави компромис и да се слагат ваксини с изминал период. “

Според Петрова не може да се приказва за неприятни странични резултати, а за липса на резултат изобщо при слагане на ваксина с изминал период на валидност.

„ И като всеки лекарствен препарат с изминал период на валидност, те би трябвало да се изхвърлят. “

При приложение на имунизацията против Covid и против грип би трябвало да има 2 седмици период, съобщи тя.

Проф. Чорбанов през днешния ден показва прототипа на българската ваксина на международен конгрес по ваксинология. Като теоретичен план сме стигнали до създаването на първообраз, посочи проф. Пенка Петрова.

За ваксина, която да може да се ползва, не можем да приказваме на този стадий, безапелационна е тя.

Проф. Петрова опроверга медийни изказвания, че стартират опити върху хора. На този стадий приказваме за теоретичен артикул, акцентира тя. По думите й се е основала „ заблуда, че имаме флакон, който към този момент да се предлага на пазара “ и дефинира това като „ неразбирателство, основано от медиите “.

„ Опити с фаза 1, 2 и 3 въобще не можем да създадем в границите на един теоретичен план, защото това изисква милиарди финансиране. “

Според проф. Петрова е било основано „ свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина “.

Проф. Пенка Петрова дефинира българската ваксина като „ новаторска, забавна концепция “.

Първият план по имунизацията - с Институт „ Пастьор “, е завършил. Той е бил на стойност 70 хиляди евро. По втория план - с Фонд „ Научни проучвания “, идват 250 хиляди лв., само че средствата се поделят с сътрудници – Медицинския университет в София и Химическия факултет на СУ.

„ За да създадем опитите с лабораторни животни в статистически меродавен проект и с цел да продължим напред, ще би трябвало да търсим в допълнение финансиране “, разясни Пенка Петрова.

„ Нашата страна не се ангажира досега с финансиране на доразработването за идващите етапи. Ние можем просто да вървим към патентоване.

Аз бих посъветвала сътрудниците да запазят патентно концепцията си, с цел да може българската страна да печели, в случай че някоя непозната компания закупи патентна в бъдеще. “

Според проф. Петрова стоят три въпроса – до каква степен имунизацията е ефикасна, до каква степен е безвредна и какъв брой преференциално е нейното произвеждане в огромен мащаб. Трябва огромна фармацевтична компания да се ангажира с нас, с цел да проведем проучвания и да отговорим на тези три въпроса, добави тя.

Нашата ваксина може да бъде подготвена за последващи коронавирусни инфекции, заключи проф. Петрова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР