Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата

...
Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата
Коментари Харесай

Банско Опера Фест отбелязва десетия си юбилей с три забележителни продукции

Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата стратегия, ориентирана към феновете на класическата музика. Събитието, проведено от Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена и Монте Мюзик събира хиляди посетители в курортния град, а ползата към него непрестанно нараства.

Откриването на юбилейното издание на Банско Опера Фест е поверено на Софийска филхармония и детската музикално-образователна стратегия Фортисимо Фамилия, които показват ''Вивалди и Малкия Ото''. Приключенията на Малкия Ото ще го отведат във Венеция и ще го срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата ера в класиката - Антонио Вивалди.



За да срещнат децата с музиката и живота на създателя, особено за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев-Геро, който се превъплащава в Малкия Ото и Юлиан Вергов в ролята Антонио Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбраните за концерта творби на венецианския композитор, а със свои солови осъществявания ще се включи цигуларят Павел Златаров. Концертът ''Вивалди и Малкия Ото'' ще се състои на 22 август (четвъртък), с начален час 19:00.



''Набуко'', операта трансформирала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена е постановката, която Държавна опера Варна показва на 23 август (петък), от 20:30 часа. В знаковия древен оперен епос на Верди бушуват мощни пристрастености – обич и ревнивост в триъгълника Фенена-Измаел- Абигаил, блян на подлата щерка към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, само че и любящ татко. ''Хорът на евреите'' в ''Набуко'' е една от огромните емблеми във Вердиевото творчество, придобила собствен личен живот.



В Банско, в ролята на Вавилонския цар Набуконосор ще господства баритонът Пламен Димитров, солист с интернационална кариера, прочут с проникновените си превъплъщения в централни баритонови партии като Набуко, Риголето, Барон Скарпия, Граф ди Луна и други В ролята на Абигаил ще се превъплати сполучливото сопрано Димитринка Райчева, за която тази партия е една от коронните в репертоара ѝ. Останалите основни персонажи построяват с професионално майсторство Пламен Долапчиев - Измаел, Гео Чобанов - Закария, Силвия Ангелова - Фенена, Петър Петров - Върховния сановник, Христо Ганевски - Абдало и Мария Павлова - Анна. Мариан Бачев, Десислава Николова и Лилия Илиева ще са основните настоящи лица в хитовия мюзикъл ''Чикаго'', който ще бъде показан в закриващата фестивална вечер. В събота, на 24 август от 20 часа, гостите на Банско ще се насладят на мюзикъла, основан по претекстове от пиесата ''Чикаго'' на Морис Далас Уаткинск, музиката е на Джон Кандър, а либретото на Фред Еб и Боб Фос. Режисьорът Борис Панкин стои зад продукцията на Държавна опера Варна. Хореограф е Анастасия Неделчева, дирижира Страцимир Павлов.



Организаторите на Банско Опера Фест припомнят, че входът за фестивала е свободен, мясото е площад Никола Вапцаров, а последните дни на август са прелестен избор за планинска отмора в полите на Пирин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР