Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко

...
Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко
Коментари Харесай

Рашков: Оперативната служба трябва да изслуша Борисов


" Оперативната работа би трябвало да направи нужното да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни обстоятелства за българската магистратура, за ръководещите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да вършат каквото си желаят ". Това разгласи в ефира на „ Неделя 150 “ по БНР вътрешният министър Бойко Рашков във връзка инспекцията от петък, поради която бяха привикани на разпит някогашни прокурори и следователи.

Той уточни, че след привършване на инспекцията ще бъдат направени заключения и преписката ще бъде изпратена на съответната способена прокуратура. И тогова, по думите му, основният прокурор би трябвало да се намеси. Рашков счита, че и предшественикът на Иван Гешен – Сотир Цацаров е бездействал по този случай от 2009 година.Имало е досъдебно произвеждане, само че то е било прекрането.

По мотив отговори за изказванията за подслушванията Рашков препрати към " институцията, която е поискала и получила позволения за подслушване на голям брой хора, излезли да стачкуват " - профилираната прокуратура.

„ Прокуратурата е сметнала, че хора, които упражняват своето конституционно право, би трябвало да бъдат подложени на наблюдаване със СРС, ползвайки правното съображение " закононарушение срещу сигурността на републиката "... Знам имената на подслушваните ", изясни Бойко Рашков.

„ Министърът на вътрешните работи е политическо лице. По тази причина министърът не може да се намесва в работата на органите на Министерство на вътрешните работи. Аз не практикувам контрол върху служителя, който реализира предоставената му инспекция “, сподели още той.

Рашков акцентира, че връзките сред министър и чиновник в Министерство на вътрешните работи или прокуратурата, са радикално разнообразни спрямо тези преди десетина години. Тогава са се обсъждали делата, които са на произвеждане в Националната следствена работа, в дома на тогавашния министър-председател Борисов дружно с един от неговите министри и със софийския градски прокурор Николай Кокинов.

„ Нима обществото е не запомнило, че там(в дома на някогашния премиер)беше доловен диалог сред тримата(Борисов, Кокинов, Найденов), с който се разисква едно наказателно произвеждане, по което се чака да бъде обвиненминистърът на земеделието по това време? Ако те по този начин са постъпвали тогава, а може би и по-късно, да разискват в домовете си наказателни каузи дружно с евентуални обвинени от една страна, с прокурор, който упражнява управителни функционалности в градската прокуратура и да не забравяме, с министър-председателя на България, то сходни връзки в Министерство на вътрешните работи в сегашния миг няма “, акцентира Рашков.

По думите му е редно всички лица, които имат информация по този случай да бъдат изслушани, с цел да може да се направи извод дали към оня миг съществуват данни да се образува досъдебно произвеждане и да се стартира следствие.

Що се касае до тези, които са били прокурори, какъвто е Николай Кокинов или Мирослав Найденов, който е бил министър, не виждам безусловно никаква законова спънка те да бъдат изслушани. Всички знаем, когато беше оповестен запис с Борисов, тогава той се оправдаваше, че е бил подслушван в дома му. Оперативната работа би трябвало да направи нужното да го изслуша и него “, изясни Рашков.

„ Спомняте ли онази имитация на Кокинов към Борисов за Цацаров: „ Ти си го избра “. Това са позорни обстоятелства от историята, както на българската магистратура, по този начин и във връзка с ръководещите, които са взели властта и стартират да се изживяват като такива, които могат да вършат каквото си желаят, в това число и да подхващат дейности в прорез с Конституцията и законите в нашата страна “, сподели още Бойко Рашков.

Проверката е предоставена на Главна дирекция „ Национална полиция”, на един действен служащ, който си прави работата. Всички тези изявления приказват единствено за едно - някой се опасява, и то доста, от обстоятелството, който ще бъде открит отсам нататък”, счита вътрешният министър.

„ Прокуратурата бездейства по въпроса с инспекцията на имущественото положение на 38 политици и магистрати, които имат парцели в чужбина, само че не са декларирани тук. Имам доказателства за това. Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, с цел да не си основава неприятности със мощните на деня ", уточни още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Според него жители, които са позволили неточност и не са заявили имуществата си, могат да се усещат отговорни, а по този начин те стават лесни за операция.

" Висш съдебен съвет има много изрично държание в поддръжка на основния прокурор не инцидентно. Прокуратурата има данни за магистрати от Висш съдебен съвет. Там има материали за почитан прокурор и за неговата брачна половинка. Един подобен прокурор няма да изиска да се разгласяват такива данни, тъй като ще зародят въпроси и за него самия ", добави Рашков и позволи, че е допустимо тези политици или магистрати да не са заявили имуществата си поради придобиването им посредством корупционно държание.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР