Опазването на наследеното културно богатство и духовна родственост зависи от

...
Опазването на наследеното културно богатство и духовна родственост зависи от
Коментари Харесай

Румен Радев връчи почетния знак на Президента на Цветанка Варимезова

Опазването на наследеното културно благосъстояние и духовна фамилност зависи от всеки от нас. Обединяващата им мощ е животворната сила, пред която отстъпват времето, дистанциите и отчуждението. Личният образец на хилядите българи зад граница, за които жанр и татковина са осъзната горделивост, отговорност и любов, го потвърждава.

Това съобщи президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на, който през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 връчи почетния знак на Президента на Републиката на Цветанка Варимезова – изтъкнат фолклорен реализатор, музикант, диригент и възпитател. Отличието е за нейния важен принос към съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и обичаи и във връзка 60-ата й годишнина. На церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на посочи, че Цветанка Варимезова е измежду най-талантливите и ревностни, бранители на българската музикална традиция и просвета. Тя посвещава своя професионален, и житейски път на една значима идея – да разкрива непреходната, достоверна, блестяща съкровищница на българския фолклор. Приемете откровените ми поздравления за вашия гений, родолюбие и за вашата сполучлива културна задача, която изпълнявате дружно с многочислените ваши съидейници, възпитаници и почитатели, съобщи президентът.



От 2001 година Цветанка Варимезова, която тази година отбелязва 40 години на сцена, преподава български фолклор в Калифорнийския университет и със своята работа разпространява и приобщава към българските обичаи и музикална просвета представители от разнообразни народности. Държавният глава дефинира концертите, в които Цветанка Варимезова взе участие – над 2000 до през днешния ден, като „ прочувствен роман за нашата страна, за нейната антична история, необятна просвета и магия на българския глас, който оставя паметен отпечатък във всяка аудитория по света “.



Цветанка Варимезова благодари за високото самопризнание. „ Дейността ми в България и по света за съхранението на българския корен, дух и музикална просвета ме прави щастлива и осмисля моя живот “, съобщи тя. Варимезова уточни, че българската фолклорна музика е високо оценена от преподавателите и студентите на Калифорнийския университет. „ Горда съм от това по какъв начин българската фолклорна музика заема почетно място измежду международната музикална просвета “, уточни още тя, представена от прессекретариата на президента.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР