Опасността за България от конфликтът между Турция и Сирия е

...
Опасността за България от конфликтът между Турция и Сирия е
Коментари Харесай

Димитър Гърдев: Има опасност за България от конфликта между Турция и Сирия

Опасността за България от спорът сред Турция и Сирия е в две посоки. Едното е обвързвано с потоци от бежанци, които сега са на територията на Турция, само че Ердоган не би скъсал съглашението с Европейски Съюз, което му обезпечава и обилни средства. Втората опасност е обвързвана с желанието за смяна на етническата карта на Северна Сирия – региони, обитаеми от епохи с кюрди.
Това сподели пред БНР експертът по интернационална сигурност и някогашен посланик Димитър Гърдев в коментар за какво Анкара е почнала интервенция „ Извор на мира “ в Северна Сирия.

Експертът е безапелационен, че България би трябвало да упорства за единна позиция на Европейски Съюз и единна политика по отбрана на външните граници на Съюза.

„ Когато там влязат тези сирийски бежанци, които са араби, и в случай че стартират там конфликти сред двата етноса, а и двете страни имат въжени формирования, оттова може да се получи един много сериозен бежански напор. В това направление виждам рискове “, съобщи още Гърдев.

„ Ердоган вижда, че спорът в Сирия навлиза в финален стадий - към този момент се приготвя смяна на конституцията на страната, която е импортирана в преговорния развой в Женева “, сподели Гърдев.

„ От друга страна, имахме среща сред Ердоган, Рохани и Путин, на която несъмнено е бил дискутиран и този въпрос. Турция има искания към една демилитаризирана зона в провинция Идлиб в Западна Сирия, а също желае да реализира цялостно обезпечаване на своята граница със северната част на Сирия, като трансферира интервенцията и в източната част на Ефрат. Фактически сега виждаме една 30-километрова буферна зона, към 300-400 км по дължина, която доближава до границата със Северен Ирак. В тази зона от дълго време се водят договаряния с американската страна. Имаше тежки договаряния, тъй като в действителност задачата на президента Ердоган е да се обезпечи цялостен достъп в тази зона, където неговата войска да остане с пунктове, с един тип бази, да бъдат изтласкани безусловно всички кюрдски въоръжени формирования там, а той да разположи тежка артилерия, бронетанкови съединения и в един следващ стадий да промени етническата същина на популацията там, като насели тази зона с към 2 милиона сирийски бежанци “.

Дипломатът бе безапелационен, че дълготрайната цялостен на Ердоган не е да остава в Северна Сирия.

„ Всички показаха, че пълномащабна военна експанзия на Турция, присъединение на територия, анексия или основаването на сходни на Севернокипърска турска република квазидържави, няма да бъдат позволени “, сподели той.

По думите му Дамаск към този момент е дал отговор, че няма да одобри една огромна инвазия на Турция.

„ Има сделка сред президентите Асад и Ердоган, че краткотрайно турската войска може да организира мероприятия в Сирия, само че по-късно да се изтегля незабавно в гонене на оповестената за терористична организация - кюрдска работническа партия ПКК. Турция вижда в лицето на сирийските кюрдски бойци един тип техни въоръжени проксита, които минават сирийско-турската граница “, изясни Гърдев.

Експертът разяснява още, че на кметските избори в Турция Ердоган е изгубил главните градове – Анкара, Измир и Истанбул, като изключително тежко е било провалянето в Истанбул. След това най-близките му партийни функционери са създали лични политически планове, с които са се разграничили внезапно от водача Ердоган, който е получил и сериозен удар в самата Партия за справедливостта и развиването.

„ Начинът, по който постоянно е излизал от една сходна партийна рецесия, е да обърне вниманието на турската общност върху външнополитически дейности и надали не да се показа като един от огромните спечелили на Турция “, изясни дипломатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР