Опасността от глобалното затопляне ще остане в следващите години. Климатичните

...
Опасността от глобалното затопляне ще остане в следващите години. Климатичните
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Южна Европа ще страда от инфекции, предавани от комари

Опасността от световното стопляне ще остане в идващите години. Климатичните пояси ще се изместят - в по-топлите ще се включат и нашите райони. Южна Европа постоянно е имала единични случаи на заболявания, пренасяни от комари, измежду които са денга и малария. Няма директна опасност сега, само че до 10 години тя може да стане осезаема. Това сподели доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, по NOVA NEWS.

По думите му денга е била присъща най-вече за Бразилия, само че с изместването на климатичните зони, се появява и в други страни. " Започва с температура, гадене и общо неразположение. При първо боледуване минава като естествена вирусна зараза, но 5-10% от случаите може да протекат много по-тежко. Рядко изходъут е съдбовен. Това е хеморагична зараза, може да има кървене от лигавиците на храносмилателния тракт и тежко засягане на мозъка ", уточни доктор Илиев. 

Според него за денга треската няма особено лекуване - единственият лек е имунизацията. " Трябва да се наблюдават новите инфекции посредством профилактика. Също така да мислим и за маларията като за проблем в обозримо бъдеще ", сигнализира Илиев. 

Относно грипните инфекции медикът съобщи, че е достигнато плато и се чака броят на заболелите да тръгне надолу. " При Коронавирус обстановката също наподобява спокойна - вирусът ще си остане наш сателит, с дребни пикове през годината ", изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР