Опасностите, които могат да бъдат породени от използването на технологии

...
Опасностите, които могат да бъдат породени от използването на технологии
Коментари Харесай

Защо системите с лицево разпознаване на пола са обществена опасност?

Опасностите, които могат да бъдат подбудени от потреблението на технологии за лицево различаване, като предоставяне на прекомерно огромна осведомителна мощ в ръцете на избрани компании и институции, както и допускането на неточности, които могат да имат съществени последствия върху публичния живот, бяха дискутирани обширно през последните няколко години. Но групите за цифрови права споделят, че понастоящем една много подла приложимост на този жанр технологии се промъква всред публичното внимание и регулациите: потребление на технологията за предсказание на нечий пол и полова ориентировка. Сега започва нова акция за възбрана на тези системи в границите на Европейски Съюз.

Опитът да се предскаже нечий пол или половост посредством цифровизирани следи е радикално неправилен, споделя Os Keyes, откривател, който е писал в детайли по тематиката. Тази технология има наклонност да свежда пола до банален бинарен резултат и вследствие на това, този вид системи постоянно са във щета на транс хората и небинарните хора, които може да не се вписват в тези тесни категории. Когато въпросните системи се употребяват за значими решения като това дали някой да получи достъп до несъмнено физическо пространство или инспекция на нечия идентичност в границите на онлайн услуга, това води до дискриминация.

„ Да се опитате да идентифицирате нечий пол, до момента в който наблюдавате даден човек в профил, е като да попитате какъв е усетът на синята миризма “, иронизира Кийс в изявление пред известния софтуерен портал The Verge. „ Въпросът не е толкоз, че отговорът, който тези системи могат да дадат ще бъде неверен, а че въпросът изначално няма никакъв смисъл. “

Прогнозите на пола и половата ориентировка могат да бъдат направени благодарение на разнообразни входящи данни, от разбор на нечий глас до обобщаване на навиците му за извършване на покупки. Но повишаването на потреблението на лицево различаване даде на фирмите и откривателите нов източник на данни, както и нова власт до публичния живот, която до момента като чели не беше ставала изключително сериозен мотив за паника измежду необятната общност.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР