Опасно вкусна шоколадова торта, ама много опасно вкусна, толкова, че

...
Опасно вкусна шоколадова торта, ама много опасно вкусна, толкова, че
Коментари Харесай

Много шоколадова торта с крем

Опасно вкусна шоколадова торта, но доста рисково вкусна, толкоз, че би трябвало да се изяжда по най-бързия метод

Необходими Продукти

ЗА БЛАТА


● яйца - 3 бр. /на стайна температура/
● брашно - 180 г
● захар - 150 г
● кафява захар - 130 г
● какао - 60 г
● бакпулвер - 1 ч.л.
● сода бикарбонат - 1 ч.л. /пълна/
● сол - 1 щ.
● олио - 75 мл
● айран - 150 мл /гъст/
● кафе - 150 мл /еспресо/

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС


● черен шоколад - 200 г
● млечен шоколад - 200 г
● сладкарска сметана - 500 мл
● жълтъци - 4 бр.
● белтъци - 4 бр.

ЗА УКРАСАТА


● бадеми - 100 г /рязани/
● желирани бонбони - 3 бр.
● шоколад - 50 г /за цветни листа/

Начин на подготвяне

За тортена форма с диаметър 24 см.

Първо би трябвало да се направи мусът, а до момента в който той се изчаква да стегне, можем да изпечем блата за тортата.

За да се подготви блатът, пресяваме брашното дружно с какаото, содата, щипка сол и бакпулвера. Сипваме продуктите в купа и дружно с бялата и кафявата захар ги размесваме. Разбиваме яйцата с тел и към тях прибавяме айрана и олиото и разбъркваме добре с телта.

Прибавяме ги към сухите артикули и всичко разбъркваме добре. Накрая прибавяме горещото кафе. Отново се разбърква до приемане на хомогенна рядка примес. Изглежда рядка сместа, само че откакто се изпече, блатът е мек и резервира сочността.

Излейте сместа в тортената форма с падащо дъно, застлано с готварска хартия. Намаслена с малко олио и поръсена с една чаена лъжичка какао на прахуляк и стената на формата.

Изпечете блата в авансово загрята фурна на 180 градуса за 40 минути, с вентилация.

Когато е подготвен, извадете и го оставете на скара да поизстине.

Охладения блат деликатно срежете напречно два пъти, по този начин, че да получим три тънки платки. Това може да стане с конец, с изострен стипчив нож или със специфична тел за тази цел.

Ето по какъв начин се подготвя шоколадовият мус: Начупете шоколада на дребни кубчета в съд. Сипете сметаната в дребна касерола и я загрейте на огъня. Щом сметаната кипне се излива върху шоколада и се оставя да постои по този начин 2 минути да омекне шоколада. Разбъркайте до гладкост. Покрийте съда и оставете на стайна температура да поизстине, като понякога леко се разбърква, с цел да не хване коричка.

На водна баня се разрушават приготвените жълтъци. Поставете съд с вода да заври на огъня. Върху отвора поставете купа с жълтъците и ги разбийте с миксера, само че внимавайте да не ги сготвите. Важно тук е дъното на купата с жълтъците да не опира в кипящата вода, а да се разрушават по-скоро върху парата от водата. Щом жълтъците изсветлеят, още топли, ги прибавете към ганаша от шоколад и сметана. Разбъркайте и по този начин получения ганаш оставете за един час в ледник да се сгъсти добре.

Сега идва ред да разбием белтъците с щипка сол до приемане на сняг. Тях също ги разрушаваме на водна баня, по същия метод, както и жълтъците.

Изваждаме ганаша от хладилника. Към него прибавяме по малко от белтъка и разбъркваме. Отначало ще ви се стори твърдо, само че по-късно стартира последователно да омеква. Така прибавете на порции белтъците и разбърквайте с шпатула, а НЕ С МИКСЕР. Полученият крем още веднъж се прибира за половин час в хладилника.

Докато изчакваме, през това време можем да създадем нещо за декорация. На водна баня разтопяваме няколко кубчета шоколад. Върху парче от лист готварска хартия на няколко места се капва по 1 ч.л. от разтопения шоколад и се разстила като листа, без изключително усърдие за формата. Хартията се оставя на студено да се стегне шоколада.

Бадемите се запичат в микровълновата фурна. Включвах по 1 минути на 3 пъти на 800 вата, като се разбъркват. Може и на тиган да се запекат леко на котлона.

Сглобяването на тортата е по нормалния метод. Подреждат се блат, крем, като се редуват още веднъж блат и крем.

Цялата шоколадова торта се покрива извън с крем и в профил се облепва със запечените бадеми. Украсете, както ви харесва и по ваше предпочитание.

Тук аз сложих шоколадовите листа, завършени като цветя. Всяко шоколадово цвете в средата си има желирана бонбона.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР