Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са констатирали лекари от

...
Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са констатирали лекари от
Коментари Харесай

Хирурзи от ИСУЛ откриха опасно усложнение от COVID-19

Опасно затруднение в резултат на прекаран ковид са установили лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, по този начин и на артериалните съдове. Усложнението е намерено при трима пациенти, лекувани по неотложност през предходната година в болничното заведение. Става въпрос за трима мъже (съответно на 78, 63 и 66 г.), които са преболедували от COVID-19 сред 5 и 7 месеца, преди да бъдат оперирани.

Първият пациент, на 78 година, постъпва в ИСУЛ със мощни болки в корема и повръщане. След осъществени образни и кръвни проучвания, той е диагностициран с изострен хирургичен стомах и е назначена незабавна интервенция. По време на интервенцията излиза наяве, че мъжът е с перитонит на дебелото черво. „ Още по време на интервенцията ми направи усещане нетипичният тип на дебелото черво, което беше изцяло бяло и некръвоснабдено “, споделя доктор Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.
свързани новини118682на 26.09.2021
Вторият пациент, на 63 година (придружаващи болести захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония) e докаран в Спешно поделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и повредено общо положение. Направени са инструментални и кръвни проучвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна контузия в тази област. По време на незабавната интервенция по унищожаване на далака, хирурзите още веднъж се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и образуван цирей.

Третият пациент, на 66 година е с съпътстващи болести диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по неотложност с данни за остро кървене от стомаха, след осъществена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на интервенцията, хирурзите още веднъж се натъкват на сходна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които мъчно се правят операции.

Заключението на доктор Иван Терзиев, шеф на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ от изпратените при него материали от пациентите е изрично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според доктор Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е вследствие на ковид.

Странните аномалии предизвикат доктор Терзиев и доктор Пейчинов да прегледат още един път здравната документи на тримата пациенти. Оказва се, че с изключение на, че и тримата са преболедували ковид, те са минали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави усещане на медиците, е, че и тримата не са били имунизирани.

„ Подобни затруднения могат да бъдат хванати единствено в натоварени незабавни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават към 30 % от пациентите в столицата “, безапелационен е доктор Пейчинов. Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични болести, е, преди всичко, да се имунизират, а тези, които са пропуснали да го създадат и са преболедували тежко COVID-19, постоянно да си вършат профилактични проучвания.

Другият му зов е хората да не прекаляват с приема на салицилати (Аспирин), тъй като единствено през предишния ден е имал три случая на кървяща язва, в резултат на дълга приложимост на тези лекарства.

Предстои доктор Терзиев и доктор Пейчинов да разгласяват данните от наблюденията си в профилирано здравно списание.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР