Опашки от чакащи, огромно напрежение и ужасяващо много изборни протоколи

...
Опашки от чакащи, огромно напрежение и ужасяващо много изборни протоколи
Коментари Харесай

Над 90% от протоколите в столичен район имат грешки

Опашки от чакащи, голямо напрежение и ужасяващо доста изборни протоколи с неточности - такава беше обстановката през миналата нощ в столичната зала „ Арена Армеец ”, където по традиция част от секционните изборни комисии (СИК) предават за обработка своите протоколи с изборни резултати на районните комисии (РИК), отговарящи за столичните 23-и и 25-и изборни региони.

От РИК-овете настояват, че са се оправдали опасенията им, че усложняването на протоколите ще затрудни попълването им от членовете на секционните комисии. " Над 90% от протоколите са със сборни неточности. Сложното систематизиране на преференциите оказа своето въздействие. Също по този начин многото цифри, непоследователното регистриране и сборуването им също докара до сборни неточности ", разгласи секретарят на 23-а РИК Полина Витанова пред Нова ТВ.

Същата е повода съгласно Витанова за бавното приемане на протоколите в " Арена Армеец ". " За да се прегледат резултатите и да се отстранят сборните неточности, в началото това лишава не по-малко от 45 минути. След това още веднъж се връщат в изчислителния пунктове за ново въвеждане, още веднъж би трябвало да изчакат, с цел да се прегледат от член на РИК, и чак тогава да се предадат и прегледат изборните бумаги ", изясни тя.

От думите й стана ясно, че на разсъмване единствено към една трета от секционните комисии са съумели да си свършат работата в залата.

 

Ситуацията вътре

С напредването на часовете и умората ситуацията в „ Арена Армеец ” стартира да става все по-изнервена. През нощна имаше два спешни момента - жена получи спазъм, падна от седалката, като си удари неприятно главата. Притекоха й се доста бързо на помощ и популярност богу е добре. На второто прилошаване на различен член на секционна комисия хората започнаха да скандират „ убийци “. На някои нервите не им устоят - имаше апели да хвърлим всичко и да си тръгваме. Напрежението избухва с мотив, другояче хората са тихи и изтощени. Работата върви доста постепенно. 

Огромна част от комисиите се връщат за корекции и чакат в средата на залата да се освободи маса с цел да нанесат поправките. Масите са разредени и чакането е огромно — хора, влезли с номер 1480 към 12, когато на ред е бил номер 1115, в 7 тази сутрин се стигнали една до номер 1356 - за 7 часа са минали 240 секции и остават още над 120.

 

Опит за взлом

Малко след среднощ водачите на " Изправи се! Мутри вън! ", дружно с неофициалния им водач Мая Манолова, се пробваха да влязат в залата. От обединението оповестиха, че от ГЕРБ се готвят да похитят вота. Служители на Министерство на вътрешните работи обаче им попречиха.

" Стена от служители на реда пази броенето на бюлетините от гласност ", разгласи кандидат-депутатът Никола Вапцаров. " На целия народ са гласовете, дето още веднъж се пробват да ги пренапишат... Имат какво да мажат и да зачертават ", причисли се Манолова.

В един миг се появи ръководителят на 23-а районна комисия Живка Котева, която съобщи, че право да бъдат вътре имат покровителите, наблюдаващите и записаните представители на изборните участници. Политиците от  " Изправи се! Мутри вън! " обаче упорстваха, че като кандидат-депутати също могат да влязат. " Превръщате този диалог в спор ", стартира да губи самообладание Котева. И се опита да ги успокои: " Вътре има трима наблюдаващи от ОССЕ, тъй че не се тормозете. " С това единствено провокира подигравателни възгласи: " Ееее! "

Накрая Манолова се закани, че ще си вземат документи като представители на коалиция и до 15 минути ще се върнат. 

Малко по-късно все пак двама от покровителите на КП „ Изправи се! Мутри вън! “  успяха да влязат в зала „ Арена Армеец “ по сигнал за превръщане на изборни протоколи, оповестиха от пресцентъра на обединението.

Манолова упрекна Районната изборна комисия в нарушение на интернационалните стандарти и целеустремено разстройване на публичността при броенето на бюлетините. Тя напомни на медиите, че те самите би следвало да се позволен вътре, а съвещанията на РИК, по закон, се излъчват онлайн, т.е., следва да са обществени.

 

Проблеми още първоначално

Неразбориите към " Арена Армеец "  започнаха още след края на изборния ден. Изабела Александрова, началник на мобилна Коронавирус секция, събра публицистите на брифинг, с цел да се оплаче, че с сътрудниците й чакат безпричинно дълго пред залата. По думите на Александрова работата е завършила към 20.15 часа, след което за десетина минути са били откарани от полицията до „ Арена Армеец ”. „ Тука споделиха, че вътре не са подготвени, и повече от 40-50 минути чакаме, час и нещо може би стана, до момента в който влезнем. Омръзна ни! Станали сме в 5 часа сутринта, идваме в 20.15 часа и те не са готови. Това не е обикновено ”, сподели тя.

Секцията й е обиколила пред деня 25 адреса с гласоподаватели под карантина и в изолираност. Александрова съобщи, че не е имало проблеми със защитните им средства. Неприятностите почнали, когато стигнали до финалната права: „ Бяхме подсигурени, безусловно всичко имаше. От тази позиция, никакъв проблем. Тука дойдохме и се отчакахме най-после – изтощени, гладни, и те, не знам по кое време им стартира работният ден, не работят ”.

За изборния протокол тя описа: „ Протоколът отново ни лиши време, тъй като някой от нашата секция е маркирал някакъв номер за преференция, който за тази партия не съществува, и те подвигнаха плещи и ни превъртаха през всичките гишета, тъй като те не знаят какво се случва – този номер не съществува. А ние какво сме отговорни? Подхвърлиха ни – там идете, ми там идете. ”

И да са завършили работа по-рано, ще чакат

Представители на 23-а и 25-а РИК, които се обитават в " Арена Армеец ", дадоха личен брифинг. " В 20 часа няма по какъв начин да е пристигнала СИК, тъй като изборният ден завършва в 20 часа. Дори и преносимите СИК тогава отварят кутиите и откриват резултата. Това, че СИК от този тип са завършили по-рано с гласуването и с адресите, това не им дава право преди 20 часа да открият резултата и да отварят изборните кутии. Така че нямам доверие в 20 часа да е имало СИК тук ", решително разяснява секретарят на 23-а РИК Полина Витанова.

С сътрудника й от 25-а РИК Валери Цолов оповестиха, че въвеждането на данните от протоколите в изчислителния пункт и преглеждането им от член на районна комисия отнема към половин час. Едва в понеделник сутринта обаче ще могат да кажат дали ще се вместят в 48-часовия период за обработката на изборните бумаги.

Над 90% от протоколите се оказаха сбъркани и се постанова да се връщат, някои по няколко пъти за ремонти, оповестиха членове на комисиите. Към 7.20 ч. сутринта предадени са били малко над 50% от протоколите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР