Опашки, хаос и напрежение на граничен пункт Малко Търново -

...
Опашки, хаос и напрежение на граничен пункт Малко Търново -
Коментари Харесай

Опашки, хаос и напрежение на ГКПП Малко Търново

Опашки, безпорядък и напрежение на граничен пункт " Малко Търново - Дерекьой " през последните дни

За това сигнализират слушатели на националното радио. На място се оказа и репортерът на Мария Филева, която описа в предаването " Хоризонт за вас ":

За какъв брой време може да преминете един граничен пункт? Между 8 и 5 часа - при повече шанс, в случай че сте попаднали тези дни на граничния пункт " Малко Търново - Дерекьой ", сред България и Турция. Точно това се случи на пътуващите през миналата нощ.

Десетки, десетки коли главно с българска регистрация, само че също по този начин и с румънска, турска, украинска, че даже унгарска и нидерландска, се оказаха в капан на турска територия и образуваха близо 5-километрова колона без никаква изясненост по кое време ще преминат границата и какви са аргументите за насилственото закъснение. Това даде мотив да се появят разнообразни теории на какво се дължи опашката.

Факт е обаче, че колите бяха главно със софийска и бургаска регистрация, а пътуващите турски жители бяха малцинство. А при постигане на заветния пункт стана ясно, че забавянето е поради организацията, основана от турска страна - поредно очакване на две опашки, на едната те снимат, на другата ревизират документите на колата, а в това време коли и рейсове паркират в хаос и си запречват пътя.

Напрежението от часовете очакване последователно се разрастваше с придвижване на нощта. Стигна се до спречквания при опит за пререждане. Особено способства агресивното държание на пътя на водачи на рейсове, които изпреварваха няколко километровата опашка. Първоначално водачите на коли реагираха с натискане на клаксони.

После започнаха да пресмятат с какъв брой ще ги забави инспекцията на пасажерите в рейсовете, а по-късно изнервените жители се проведоха и направиха жива верига в опита да спрат рейсовете. Стигна се до словесни конфликти на няколко езика, само че единствено един бе върнат. Останалите водачи - и български, и турски направиха рискови маневри и единствено по знамение се размина без прегазени хора. Подаден бе сигнал на 112 поради дейностите на наши водачи. Техните пояснения - пътували постоянно и по тази причина имали преимущество. След като към този момент мина границата, столичанинът Захари Белчев описа, че на него прекосяването на границата му е лишило 5 часа и половина и се счита за късметлия.

По стичане на събитията очевидец на рисковите обстановки стана и някогашният народен представител от ГЕРБ Жечо Станков. И той изрично съобщи, че счита обстановката за неприемлива.

Станков има предложение по какъв начин да се реши обстановката и към този момент е потърсил контакт с консула на Турция в България:

" Отварянето на още едно или две гишета ще редуцира чакането с пъти ".

А до тогава - подгответе се с самообладание, храна и вода, тъй като пътуващи споделяха, че и по останалите гранични пунктове се чака с часове. Може да разчитате на предприемчивостта на локалните, които бяха разпънали дребна масичка, с цел да продават кафе, чай и вода на чакащите. И още нещо значимо - имайте поради, че в случай че пътувате с персонална карта, би трябвало да пазите деликатно хвърчащия лист с щемпел, който ви дават, и да го покажете при прекосяване на бариерата. Ако го загубите или не го вземете, няма да може да продължите.

Репортажът на Мария Филева в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР