ООН изрази загриженост относно първото потвърдено огнище на холера в

...
ООН изрази загриженост относно първото потвърдено огнище на холера в
Коментари Харесай

Епидемия от холера избухна в Сирия

Организация на обединените нации изрази угриженост по отношение на първото доказано огнище на холера в Сирия от години , заявявайки, че то съставлява " сериозна опасност " за целия район, осведоми Би Би Си.

Повече от 900 хипотетични случая и осем смъртни случая са докладвани в раздраната от война страна през последните три седмици.

Огнището е концентрирано в провинциите Алепо и Дейр ал Зур. Смята се, че е обвързвано с хора, пиещи нечиста вода от река Ефрат, която тече през провинциите, и я употребяват за поливане на аграрни култури.

Епидемията се преглежда и като знак за сериозния дефицит на вода в цяла Сирия, породен от изменението на климата и спора. Повишаващите се температури, преваляванията под междинното равнище и пониженият поток от прилежаща Турция нагоре по течението доведоха до сериозно ниски равнища в Ефрат.

Всичко това, съчетано с вредите по инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, остави доста от 5-те милиона сирийци, които зависят от реката за питейна вода и напояване на културите, разчитащи на несигурни източници. Това също по този начин провокира увеличение на рисковите заболявания, пренасяни по вода, като холера.

Сирийското министерство на опазването на здравето заяви в понеделник, че 20 случая на холера, в това число два смъртни случая, са доказани от лаборатории в северната провинция Алепо. са доказани в крайбрежната провинция Латакия, както и два в столицата Дамаск.

Организация на обединените нации предизвести, че данните от наблюдението демонстрират, че общо 936 тежки случая на остра диария, в това число минимум осем свързани смъртни случая, са били регистрирани в Сирия от 25 август.

Повече от 670 от тези хипотетични случаи и шест от смъртните случаи са в Алепо, до момента в който 201 случая и два смъртни случая са в източната провинция Дейр ал Зур.

Огнището съставлява сериозна опасност за хората в Сирия и района " , предизвести филантропичният координатор на Организация на обединените нации в Сирия Имран Риза.

Организация на обединените нации заяви, че бързи диагностични проби, интравенозни течности и рехидратиращи соли са били доставени на здравни заведения в засегнатите общности и други високорискови зони, като лагери за разселени хора. Чистата вода също се доставя с камиони, само че холерата продължава да се популяризира.

Холерата е остра диарийна зараза, породена от усвояване на храна или вода, инфектирани с бактерията Vibrio cholera. В тежки случаи заболяването може да убие в границите на часове, в случай че не се лекува.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР