Броят на принудително разселените хора е достигнал рекордните 117,3 милиона

...
Броят на принудително разселените хора е достигнал рекордните 117,3 милиона
Коментари Харесай

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

Броят на наложително разселените хора е достигнал рекордните 117,3 милиона към края на предходната година . Това заяви Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, представена от " Ройтерс ".

Предупреждава се обаче, че тази цифра може да нарасне още повече, в случай че не се подхващат огромни политически промени в международен мащаб.

" Това са бежанци, търсещи леговище, вътрешно разселени хора, хора, които са принудени да изоставен заради спор, поради гонене, поради разнообразни и все по-сложни форми на принуждение ", съобщи Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

По негови думи спорът остава доста бездънен мотор на разселването.

В отчета си за световните трендове при насилственото разселване ВКБООН показва, че е имало годишно нарастване на броя на наложително разселените хора през последните 12 години.

Агенцията пресмята, че насилственото разселване е траяло да се усилва през първите четири месеца на 2024 година, като броят на разселените евентуално е надхвърлил 120 милиона души до края на април.
 Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им
Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им

2.4 млн. души са разселени в страната, а 730 000 са избягали в прилежащи страни

" Освен в случай че няма смяна в интернационалната геополитика, за жалост, чакам тази цифра да продължава да се повишава ", означи Гранди във връзка риска от нови спорове.

Конфликтите, довели до разселването, включват която Гранди разказа като " една от най-катастрофалните ", макар че притегли по-малко внимание от други рецесии. Той означи, че над 9 милиона души са били вътрешно разселени, а други 2 милиона са избягали в прилежащи страни, като Чад, Египет и Южен Судан.

" Хората идват със стотици всеки ден ", уточни Гранди, имайки поради притока на хора, търсещи сигурност в Чад.

В Газа бомбардировките и сухопътната акция на Израел са довели до вътрешното разселване на към 1,7 милиона души - близо 80% от популацията на палестинския анклав.

Гранди предизвести, че възможното прекосяване на поданици на Газа в Египет от граничния град Рафах, с цел да избягат от военната атака на Израел, би било пагубно.

" Друга бежанска рецесия отвън Газа би била пагубна на всички равнища, в това число тъй като нямаме гаранция, че хората ще могат да се върнат в Газа един ден ", изясни той.
 Перспективите за преустановяване на огъня в Газа остават несигурни
Перспективите за преустановяване на огъня в Газа остават несигурни

По-рано Съединени американски щати оповестиха, че Израел е приел предлагането им, само че Израел не е декларирал обществено това
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР