Онтотекст ще участва в още два проекта за Големи данни

...
Онтотекст ще участва в още два проекта за Големи данни
Коментари Харесай

Онтотекст спечели още 2 европроекта по програмата Хоризонт 2020


Онтотекст ще взе участие в още два плана за Големи данни и конвергенция на обществените медии, които ще бъдат финансирани от рамковата стратегия Хоризонт 2020 на Европейския съюз, заяви при започване на септември Онтотекст, която е част от „ Сирма Груп Холдинг “ АД.

Единият план, е който българският софтуерен разработчик ще играе основна роля, е BigDataGrapes. Целта му е да поддържа европейските винопроизводители и производителите на естествена козметика. Проектът ще помогне на тези компании да се възползват от опциите, предлагани от Големите данни.

Поставените пред участниците плана BigDataGrapes цели са две. Първата е да се разработят и показват мощни, тествани междусекторни технологии за обработка на данни, които да подобрят успеваемостта на фирмите при вземането на бизнес решения. Другата цел е да се сътвори огромно пазарно пространство за осведомителните активи, свързани с лозаровинарството.

ще достави съставените елементи за разпределени семантични извлечения за платформата за разбор и обработка, и ще способства за консолидираното, внедряването и работата на платформата BigDataGrapes. Компанията също по този начин ще поддържа дейностите на промишлеността, за произвеждане на огромни количества данни в лозаро-винарския бранш и междусистемните действия за пробни проби.

Онтотекст има значима роля в плана BigDataGrapes, като дава отговор за създаването на семантичното моделиране и обогатяване на съставените елементи от BigDataGrapes. Основна част от дейностите по семантичното обогатяване са свързани с планиране и разработка на модернизиран текстов разбор за добиване и семантично анотиране на информация от неструктурирани данни, включени в огромния масив от данни BigDataGrapes.

Извлечените концептуални обекти ще се отнасят към поръчки от концептуалния модел BigDataGrapes и по този метод ще разширят графът на знанието както с нови обстоятелства, по този начин и с източници от нов генезис. Семантичната графова база данни Graph DB™ на Онтотекст ще бъдем употребена като тройно запазен склад (RDF triplestore) за плана BigDataGrapes.

Другият нов план, финансиран от Европейски Съюз, в който ще взе участие Онтотекст, е COMPACT. Целта му е да увеличи познанията за най-новите софтуерни открития измежду основните заинтригувани страни в подтекста на обществените медии и конвергенцията на цифровите платформи. Целта на плана е да събира, съпоставя и проучва информация за разнообразни тактики и продуктови пътни карти от софтуерна и обществена вероятност.

Ключовата роля на Онтотекст в плана COMPACT се показва в развиване на пътните карти на научно-развойната активност, както и ръководство и разпространяване на дейностите по плана. „ Благодарение на забележителната експертиза на компанията в региона на семантичните технологии и анализите на обществени медии, Онтотекст ще играе значима роля при установяване на пътната карта за изследванията на семантичното обогатяване на медиите, семантичното търсене, анализите на обществените мрежи, изключително за истинността и интеграцията на обществените и всеобщите медии, изясняват от българската компания. - Освен това Онтотекст ще помогне за създаването и усъвършенстването на аналитични категории и софтуерни принадлежности за разбори, както и за формулиране на политиките и развиване на регулациите в процеса на сливане на платформите. “

 Онтотекст създаде нова версия 8.3 на семантична си графова база GraphDB.

Компанията ще окаже поддръжка при основаването на така наречен Онлайн център за конвергенция (OCC), плануван като идващ стадий от плана. Той ще съставлява виртуален център за образование и разбори на сливане на наличието в процеса на неговото преместване от обичайните в новите медии, от печатните медии към радио, телевизия, уеб уеб сайтове и обществени мрежи при внедряването на хибридни технологии.

И двата плана - BigDataGrapes и COMPACT, ще стартират да се извършват при започване на 2018 година

Нова версия на GraphDB

Малко по-късно компанията разгласява нова версия 8.3 на семантичната си графова база GraphDB. Промените в нея усъвършенстват работата със системата, употребена от редица интернационалните институции и компании, като усъвършенстват потребителското преживяване.

Освен това версия 8.3 на GraphDB предлага нови функционалности на клъстера, на конeктора и на работния плот на семантичнатата графова база, тъй че работата на потребителите с нея да е по-бърза, по-лесна и по-удобна, настояват разработчиците от Онтотекст

Тези нови функционалности улесняват преобразуването на структурираната информация в свързани данни. Опростен и интензивен е процесът на промяна от табличен формат в RDF масиви от данни, изясняват експертите. Освен това е добавена нова опция за потребителите, които обслужват репликация или архивиране, да остават налични в режим единствено за четене. Има и нов основен възел, който ревизира и стопира поръчките на потребителите.

„ По този метод всички настоящи поръчки на работните възли могат да бъдат следени през една точка. Конекторите въз основата към този момент обезпечават автоматизирано индексиране на така наречен „ граф на познание “ (knowledge graph) в платформите за добиване на информация като SOLR, Elasticsearch и Lucene, а визуализацията на графите по дифолт може да бъде конфигурирана с цялостната експресивност на езика SPARQL, с цел да се управляват показаните графични данни.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР