Омраам Микаел Айванов (1900 ~ 1986) Цялото творение ми говори

...
Омраам Микаел Айванов (1900 ~ 1986) Цялото творение ми говори
Коментари Харесай

За да стане велик, човекът отначало трябва да се съгласи да стане малък ♥ Омраам Микаел АЙВАНОВ

Омраам Микаел Айванов (1900 ~ 1986)

Цялото създание ми приказва и аз на него

Върху лицевата страна на нашата конферентна зала в Бонфен може да се види витраж във формата на пентаграм. Всъщност това са два пентаграма: огромен и по-малък, вписан в първия. Какво е смисъла на тези два пентаграма и за какво пожелах тези два признака да бъдат изобразени там? Големият пентаграм съставлява Вселената, по облика на която е основан и дребният пентаграм, т.е. човешкото създание. Човекът се вписва във Вселената както дребният пентаграм в големия; петте психологични правилото: волята, сърцето, мозъкът, душата и духът, го трансформират в жив пентаграм - посредством тези пет правилото са му дадени всички благоприятни условия да поддържа връзка с огромния пентаграм - Вселената - и да вибрира в естетика с нея. Забележете, че дребният пентаграм, вписан в огромния, наподобява като дете, сгушено в обятията на майка си; там то е нахранено и предпазено. Именно по този начин и ние самите би трябвало да се усещаме в лоното на майката природа.

Ако някой реши да прекъсне взаимния продан с физическия свят, той няма да просъществува дълго, само че същото важи и за оня, който се дистанцира от духовния свят. Малкият пентаграм ни подсказва също по този начин, че качествата, с които разполагаме, ни разрешават да поддържаме връзка освен с целия Космос, само че и с душата, която го населява - с Универсалната душа. Ако не вибрираме в естетика с тази велика Душа и в случай че й се противопоставяме, ние ще страдаме.

Малкият пентаграм (или ние самите) би трябвало да се подчинява осъзнато и с цялото си сърце на галактическия ред, т.е. на огромния пентаграм. Макар тази философия да не е доста известна в наши дни, можете най-малко да се опитате да приемете този ред, да се хармонизирате с него, да вибрирате в унисон с него. Тогава Небесните същества ще ви считат за синове и дъщери на Космичния Разум и ще ви дадат цялото си благосъстояние. Разбира се, това ще стане последователно... тъй като, в случай че небесните шлюзове се отворят за вас внезапно, ще бъдете отнесени и удавени. Вие към момента не сте подготвени да понесете мощта на този поток, който идва от висините. В взаимозависимост от това до каква степен този дребен пентаграм, който сте вие самите, съумява да настройва своите линии и ъгли по отношение на огромния пентаграм, той получава светлина, обич, наслада, вяра и мощ. Можем даже да обобщим всички тези благословения с една дума: живот. Защото животът, същинският живот, съдържа всичко това.

В своя живот доста овреме осъзнах нуждата да се хармонизирам с космичния ред. Ето за какво няма да се уморя да ви дублирам това, което споделям и на себе си: с цел да стане популярен, индивидът изначало би трябвало да се съгласи да стане дребен, а да стане дребен значи да се съобрази с космичния ред, да се стреми да прави волята Божия. Именно тогава ставаме огромни, тъй като отразяваме Всемогъщия, Единствения, и по този начин някой ден всички забележими и невидими същества ще ни признаят за престиж. Чрез нас, т.е. дребния пентаграм, те препращат мощта към другия - огромния пентаграм. Старайте се по-често да размисляте върху този знак и да си спомняте това, което той ви приказва.

Пред лицето на необятната Вселена ние не сме нищо изключително, само че това не е причина да се усещаме самотни или изгубени. Между тази Вселена и нас съществуват сходства, които би трябвало да се опитваме да задълбочим. Законът за сходствата е ключът към самопознанието и себеовладяването. Притежавайки този ключ, Посветените влизат във осцилация с безчет същества, които населяват пространството и надлежно получават известия от тях. По този метод те в никакъв случай не стопират да се учат: всеки ден отварят нови прозорци към Вселената, с цел да получават известия от все по-отдалечени сфери.

Взаимният продан е основното изискване за живот. Благодарение на това другарство, което откриваме освен с другите човешки същества, само че и с природата и със съществата от невидимия свят, ние живеем във физическия, психическия и духовния проект. Ето за какво още сутринта, когато си отворя прозореца, адресирам с жест на ръката привет към цялата природа - към дърветата, небето и слънцето, към всички живи същества, четирите детайла и съществата, които ги населяват. Казвам им: „ Давам ви любовта си, желая да бъда в естетика с вас “ и усещам по какъв начин те се радват, тъй като най-после някой се е сетил да ги приветства. Ако вършиме същото, и вие ще почувствате, че цялата природа е обитаема с другарски наличия. Чрез поздрава си вие давате светлина, обич и мощ, а в подмяна получавате друга светлина, обич и мощ. Където и да отида, аз адресирам своя поздрав най-малкото посредством мисълта си. Защото поздравът значи отваряне, а точно посредством това отваряне получаваме живот.

От: „ За да станем жива книга “ (Автобиографични детайли, Том 1), Омраам Микаел Айванов
* Омраам Микаел Айванов (1900-1986),

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР