Омикрон е по-зарàзен, но пък заболяването протича по-леко. Бустерните ваксини

...
Омикрон е по-зарàзен, но пък заболяването протича по-леко. Бустерните ваксини
Коментари Харесай

Има ги и тях: добрите новини в пандемията


Омикрон е по-зарàзен, само че пък болестта протича по-леко. Бустерните ваксини наподобява работят, а в Съединени американски щати беше утвърдено и първото лекарство против ковид. Да, има ги и тях: положителните вести в борбата против пандемията.

Бустерните ваксини работят, сочат проучвания

Към края на тази година, изпълнена с доста паники, има и положителни вести във връзка с битката с ковид. Три изследвания от Англия и Австралия свидетелстват, че при бързо разпространяващия се Омикрон фактически болестта протича по-леко.

Омикрон е по-малко рисков

Изследванията на английски учени демонстрират, че при Омикрон броят на хоспитализациите е с 20-25 % по-малък, в сравнение с при Делта. Въз основа на направените лабораторни опити, специалистите стигат до извода, че Омикрон не заразява толкоз сполучливо клетките на белите дробове и се популяризира по-слабо. Предстои обаче да научим дали тези лабораторни наблюдения ще се потвърдят и в практиката.

Шотландско проучване също демонстрира, че спрямо Омикрон понижава с две трети риска от постъпване в болница, а и такова лекуване не се е наложило на нито един човек под 60 години. Установено е още, че в забележителна степен пази от заболяване, съпроводено от признаци.
Редакцията предлага
Тези данни още не са тествани от самостоятелна инстанция, само че те могат да потвърдят предходните проучвания от Южна Африка, където по-лекото протичане на болестта бе открито доста по-рано. Сведенията от Южна Африка гласят, че при Омикрон рискът от хоспитализиране е до 80 % по-малък, в сравнение с при Делта. Същевременно обаче не беше ясно дали от позиция на, като цяло, по-ниската възраст на обществото тези резултати биха могли да се съотнесат и към Европа.

Както отбелязва на собствен ред, данните от изследвания, направени в Нов Южен Уелс в Австралия, демонстрират, че в общество, което е значително ваксинирано, броят на болесттите след, при които е нужно болнично лекуване, понижават повече от на половина.

За оптимизъм обаче е още рано, защото остават много въпроси. Така да вземем за пример по-лекото протичане на болестта може да се дължи на това, че новият вид на вируса визира тези публични групи, които към този момент имат по-силен имунитет с помощта на имунизациите или на преболедуване.

Въпреки всичко Омикрон остава рисков, защото този по-заразен вид на ковид се популяризира извънредно бързо, вследствие на което мнозина заболяват за доста малко време. Дори тежките случаи да са релативно по-малко, новите случаи са толкоз доста, че могат да претоварят здравната система.

Вижда ли се краят на пандемията?

Ако се потвърди абсолютно, че при Омикрон болестта протича по-леко в сравнение с при Делта, това несъмнено би повлияло на хода на пандемията като цяло, защото в доста елементи на света Омикрон е на път да измести Делта като преобладаващ вид.

Трудно вирусът ще изчезне напълно, само че е евентуално последователно той - да не приказваме към този момент за пандемия, а единствено за сезонна болест с локално разпространяване, както при грипа през зимата. При това състояние ще можем да се защитим с по една имунизация на година.

В Съединени американски щати беше сертифицирано първото хапче против ковид

Бустерните ваксини дават резултат

Има и още една добра вест: (която съставлява протеинов препарат) предлага и ефикасна отбрана против Омикрон. Третата спомагателна доза покачва имунния отговор, демонстрира изследване, което към момента тече.

От AstraZeneca на собствен ред оповестяват, че и тяхната векторна ваксина въздейства добре като бустър на Омикрон. Преди това такива заявки бяха направени и от BioNTech/Pfizer и Moderna.

Вече има таблетки против ковид

И още една добра вест: в Съединени американски щати беше утвърдено – таблетките Paxlovid на фармацевтичния тръст Pfizer. Както сочат междинните разбори, медикаментът понижава с 89 % риска от клинично лекуване и смъртни случаи при пациенти с Ковид.

Американското държавно управление към този момент е купило 10 милиона дози Paxlovid за 4,7 милиарда евро, а преди седмица и Европейската организация по медикаментите ЕМА разгласи, че с Paxlovid могат да бъдат лекувани тези възрастни пациенти, които нямат потребност от обдишване, само че са застрашени от тежко протичане на болестта. Медикаментът още не е утвърден публично в Европейски Съюз, само че процедурата е в ход.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР