Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията във

...
Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията във
Коментари Харесай

Експерти тревожно: Омикрон може да рестартира пандемията

Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията във типа, в който беше първоначално. Това ще се случи, в случай че не се овладее рискът и не се вземат ограничения. Трябва да управляваме риска и да действаме като общественост. Около това мнение се сплотиха завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн доктор Аспарух Илиев, шефът на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките проф. Ива Угринова и пулмологът доктор Александър Симидчиев. Те поучават хората да не отсрочват имунизацията и да съблюдават ограниченията.

“Следя деликатно полемиката във Англия. Мнението на всички е да се изчака и да се види дали разновидността ще е по-заразен от Делта. Очакването е разновидностите, които имаме в този вирус – над 50, най-вероятно ще понижат имунната отбрана при имунизациите или при преболедуване. Никой не чака отбраната да бъде нулева. Защита ще има, изключително при хората с бустерна доза. Засега наподобява, че вирусът е инфектиран. В Южна Африка измества делта разновидността. Все още не може да се каже дали е с тежко протичане и доколко отстрани резултата на ваксините”, изясни доктор Илиев по Нова телевизия.
свързани новини541на 29.11.20213794на 30.11.2021
Той е на мнение, че този вид няма да е трагичен, изключително при имунизираните.

Според проф. Угринова е прекомерно рано за прогнози. Тя също счита, че би трябвало да се изчака няколко седмици, с цел да има повече данни.

“Засега знаем, че има инфектирани и че заразява с по-голяма скорост от Делта разновидността. Това е всичко, което можем да кажем с известна решителност. Тук се прокрадват въпроси дали е по-смъртоносен, няма по какъв начин да кажем”, съобщи тя.

И акцентира, че няма място за суматоха, а в противен случай – методът би трябвало да бъде рационален и виновен.

Проф. Угринова счита също, че тестването на всички, влизащи в страната, би трябвало да бъде въведено като мярка, тъй като вирусът заразявал и имунизираните.

Проф. Симидчиев уточни, че за разлика от Делта разновидността, при който реакцията е била закъсняла, в този момент страните, в които е открит разновидността Омикрон, са работили бързо и са почнали да секвенират проби.

„ ;Надеждата не е тактика. Не можем да се надяваме той да бъде по-лек. Може да вършим това, което сме правили до момента, само че би трябвало да го вършим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от позиция на безопасността”, акцентира пулмологът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР