Омбудсманът поиска проверка пътуват ли действително пенсионери и ученици по-евтино

...
Омбудсманът поиска проверка пътуват ли действително пенсионери и ученици по-евтино
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка от транспортния министър - пътуват ли деца и пенсионери по-евтино

Омбудсманът изиска инспекция пътуват ли фактически пенсионери и възпитаници по-евтино в градския превоз. Диана Ковачева настоя пред служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев да бъдат предпазени правата на учениците и пенсионерите след приемане на мярката за в допълнение компенсиране на пониженията за автобусния превоз.

Омбудсманът желае министерството да ревизира всички общини по какъв начин ползват постановлението на държавното управление.

Поводът за тази рекомендация на омбудсмана са постъпилите съответни тъжби и сигнали от жители - родители на възпитаници, които пътуват по автобусната линия Слънчев бряг - Бургас. Те се оплакват, че вследствие на влязлата в действие мярка, цените на транспортните документи за учениците вместо да намалеят се усилват. Според тях повишената цена на транспортните документи е в следствие от погрешно пояснение на Постановлението от фирмата-превозвач.

" По мотив на постъпилите в институцията тъжби и в качеството си на публичен бранител съм мощно обезпокоена до каква степен правата на избраните групи - възпитаници и пенсионери, са предпазени в резултат на признатата от Министерски съвет мярка за в допълнение компенсиране на пониженията за автобусния превоз. На съображение Закона за омбудсмана се обръщам към Вас за мнение по отношение на изложеното, като чакам да ме запознаете с подхванатите от Министерство по превоза и известията ограничения за разяснение използването на Постановлението ", написа още проф. Ковачева с очакване да бъда осведомена и за резултатите от инспекцията на повишените цени на училищен карти по линията Слънчев Бряг - Бургас.

Ковачева показва, че към институцията на омбудсмана се обръщат с тъжби и пенсионери, които са очаквали картите им за градския превоз да поевтинеят.

Общественият бранител дава образец със столицата, където поевтиняването не е реалност за пенсионерите, които имат право на преференциално пътешестване, тъй като цената на транспортния документ в този момент е под размера, който би се получил след използване на държавното разпореждане. Ковачева припомня, че към този момент е изпратила мнение по въпроса до Столичния общински съвет-

Тя е безапелационна, че е незаслужено и безпричинно да се оферират преференциални условия на пътешестване единствено на една избрана група пенсионери, тъй като разликата сред тях е единствено в изискванията за придобиване право на пенсия, добавя още, че от постановлението са изключени изброените примерни групи пенсионери.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР