Омбудсманът Мая Манолова настоя за увеличаване на средствата за подпомагане

...
Омбудсманът Мая Манолова настоя за увеличаване на средствата за подпомагане
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска повече пари за деца с починали родители

Омбудсманът Мая Манолова настоя за увеличение на средствата за подкрепяне на деца с умряли родители. Тя ще инициира законови промени, с които да бъдат облекчени процедурите.

Случаят на Блага Георгиева и 10-годишният ѝ наследник Николай е единствено един от образците за това каква помощ получават децата, изгубили родител.

„ Баща му се е осигурявал 40 години, с цел да получи детето 185 лева и 40 стотинки месечна пенсия “, разяснява Георгиева.

Националният омбудсман, дружно с родители като Блага, разискаха предложенията за законови промени. Сред тях са понижаване на условия застрахователен стаж при наследствените пенсии, увеличение на персоналните, които сега са в размер на 108 лева и отпадане на доходния критерии при тях, както и опция за обезпечаване на стипендии преди 8-ми клас.

„ Каква е цената на страданието и подготвени ли сме ние, като общество, да спестяваме тези пари, вместо да подкрепим децата? “, попита Манолова.

Според формалните данни у нас има над 24 хиляди деца до 18-годишна възраст с умрял един или и двамата родители. Над 16 хиляди от тях получават наследствени пенсии, а съвсем 2500 – лични. Така над 5000 деца остават без целево финансово подпомогане от страната.

Социалното министерство възнамерява да предложи нов тип месечна помощ за деца с един или двама умряли родители, които нямат право на наследствена пенсия. Ако получи поддръжка в Народното събрание, това може да влезе в действие от началото на идната година, заяви зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР