Омбудсманът изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и

...
Омбудсманът изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Омбудсманът е против искането увеличение на цените на тока

Омбудсманът изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която изрично се опълчи на настояванията на трите електроразпределителни сдружения - „ ЧЕЗ Електро България ” АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД, и „ Енерго-Про Продажби “ АД, за през новия регулаторен интервал – 1 юли 2021 година - 30 юни 2022 година
Доц. Ковачева упорства пред Комисията за бистрота, обективност и безпристрастност при взимане на идното решение за одобряването на цените в бранш „ Електроенергетика “.
Омбудсманът изиска да се обезпечи баланс сред ползите на енергийните предприятия и гаранции за отбрана на жителите – клиенти на сдруженията, в това число посредством правенето на неутрален и справедлив разбор за осъществяването на индикаторите за качество.
„ Обезпокоително на фона на усложнената епидемиологична конюнктура, която докара жители и бизнеса до огромни финансови усложнения, е желаното нарастване от ЧЕЗ на 44% на нощната цена, както и междинното нарастване на Енерго-Про – 1,6%, и на ЕВН – 2% “, показва публичният бранител.
Диана Ковачева  припомня, че през 2020 година недоволствата в институцията на омбудсмана, свързани с некачествени електроснабдителни услуги, са нарастнали доста. Основните недоволства на жителите са за честите спирания, ниското захранващо напрежение, повредите по електроразпределителната мрежа и други
„ Искам да напомня, че при разискването на цените за сегашния регулаторен интервал обърнах особено внимание на избраните от целеви индикатори за качество, които играят основна роля при определянето им “, подчертава омбудсманът.
В тази връзка тя за следващ път акцентира, че цената на електрическата сила би трябвало да е съответна на качеството на предоставяната услугата, както и на степента на осъществяване на вложенията.
Доц. Ковачева обърна внимание и на обстоятелството, че за сегашния регулаторен интервал (1 юли 2020 - 30 юни 2021 г.) КЕВР регистрира, че за обособени елементи от лицензионната територия на ЧЕЗ се следи повишаване на броя на жалбите на консуматори точно за неприятно качество на електрическата сила, които в огромната си част са били основателни. 
 Заради преваляванията: Ръст в производството на електричество от водни централи Заради преваляванията: Ръст в производството на електричество от водни централи
След сушавата 2020 година и свитото произвеждане на ток от водни централи през цялата година, в първите три месеца на 2021 година електроенерги...
Друг факт, който омбудсманът показва от годишния отчет на КЕВР за 2020-та, е че инспекция на Комисията открива, че напътствията, които е дала на ЧЕЗ за възстановяване на качеството и подхванатите от сдружението ограничения не са задоволителни и не се ползват в къси периоди, което е довело до решение инспекциите да продължат и през актуалната 2021 година
„ В отчета е маркирано също по този начин, че за задачите на ценовото контролиране през 2021 година е планувана инспекция на всички електроразпределителни сдружения по отношение на действително осъществените вложения и разноските за амортизации на въведени в употреба активи “, написа още Диана Ковачева.
Тя показва убеденост, че КЕВР няма да утвърди и предлагането на ЕВН за смяна в метода на образуване на цената за достъп до разпределителната мрежа за битовите клиенти.
„ Аргументът на сдружението за това – равнопоставеност сред стопанските и битовите клиенти, намирам за безпочвен и голословен “, акцентира омбудсманът.
„ Настоявам още веднъж за цялостна бистрота и гласност при взимане на решенията, които да обезпечат баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите, както и да основат гаранции за отбрана на крайните клиенти “, написа в умозаключение доцент Ковачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР