Омбудсманът изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в

...
Омбудсманът изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира МОН за неяснота при балообразуването за ВУЗ

Омбудсманът изпрати рекомендация до министъра на образованието и науката в служебния кабинет с гледище за пускане на необятна осведомителна акция и при нужда смяна на разпоредбите за балообразуването при кандидатстване във (ВУЗ). Подробно писмо по тематиката омбудсманът приготвя и към Съвета на ректорите в България.

Повод за рекомендацията на доцент Ковачева са жалби и запитвания от възпитаници, родители, учители и шефове, в които показват терзание и противоречие с метода, по който от тази година, според Закона за предучилищно и учебно обучение (ЗПУО), който влезе в действие през 2016 година, при балообразуването ще се вземат оценки от низък курс, т.е. VIII, IX и X, а не от горен - XI и XII клас. Първите ощетени са децата, които през образователната 2020/2021 година завършиха X и XI клас, защото решението ги връща обратно, смяната се явява неочаквана за тях и не е планувана никаква опция да се явят на изправителен, с цел да покачат оценките си от по-долен клас.

Родители поставят множество въпроси, свързани с промените в просветителната система, въведени със ЗПУО. Споделят, че не са наясно кои оценки в последна сметка ще бъдат балообразуващи за учениците, които може да решат да аплайват във ВУЗ с предмет от общообразователната подготовка, който не се учи във втори гимназиален стадий и надлежно не попада в дипломата за приключено приблизително обучение. 

В рекомендацията си доцент Диана Ковачева показва още: „ Особено сериозен е и казусът за децата, които ще бъдат в XI и XII клас през образователната 2021/2022 г. и се оказват в заварено състояние, защото за първи път към тях се ползва ЗПУО. Факт е, че те са първият набор, почнал по новия образователен проект, заложен в закона, само че неналичието на безусловно всякакво комуникиране на измененията, както и опцията, предоставена на Висшите образователни заведения за самостоятелни решения, провокират паника и голямо напрежение в родители, възпитаници, преподаватели и шефове на учебни заведения. “

Жалбоподателите настояват, че измененията в балообразуването при кандидатстване във ВУЗ са незаслужено решение по отношение на тях, тъй като в VIII и IX клас повечето ученици още не са насочени какво ще аплайват, заради което не са наясно кои са предметите, които ще са балообразуващи и не са достатъчно стимулирани, с цел да реализират високи оценки по предмети, с които биха кандидатствали. 

Омбудсманът сигнализира, че доста от учениците ще бъдат сложени в неравностойно състояние, защото нямат срочни и годишни оценки за VIII клас по общообразователните предмети. Тъй като проектът за образование в другите учебни заведения е друг, една част от тези ученици не са изучавали общообразователни предмети като химия, биология, история в VIII клас, да вземем за пример учениците от паралелки с интензивно проучване на непознат език. 

Освен това, съгласно родителите, VIII клас е прекомерно ранен миг за децата да решат в коя компетентност и в кое висше образователно заведение ще учат след довеждане докрай на междинното си обучение, с цел да могат да насочат напъните си за реализиране на високи резултати и оценки по съответните предмети, с които ще аплайват действително след 5 години. Родителите намират, че в VIII и IX клас е доста рано за такова решение, а в случай че то бъде взето, неведнъж не е дефинитивно.

Посочват също, че нито учениците, нито родителите са били осведомени с тези промени при постъпването им в VIII клас, с цел да са наясно със своето образование и с това, което им следва. 

Гражданите показват разочарованието си, че всяка образователна година научават за някакви нововъведения и биват неприятно сюрпризирани, а неналичието на изясненост и предвидимост по отношение на просветителния път на децата им основават извънредно доста и непредвидени компликации и трудности.

Интересуват се и кои документи ще бъдат изисквани от ВУЗ при кандидатстване, защото в дипломата за приблизително обучение ще попадат единствено оценките по предметите, изучавани през втори гимназиален стадий.  

Посочват, че няма изясненост и по отношение на това каква тежест ще имат съответните балообразуващи оценки за всеки ВУЗ, защото университетите имат право да решат тези въпроси, а това към момента не се е случило. 

Важен аспект на казуса, разказан от жители, е свързан и с учениците, които се образоват според Закона за предучилищно и учебно обучение (ЗПУО) и Наредбата за профилирана подготовка и ще поставят Държавни зрелостни изпити (ДЗИ) по профилиращ предмет при довеждане докрай на ХІІ клас. Гражданите упорстват тези възпитаници да аплайват с оценките си от втори гимназиален стадий ( XI и XII клас) и от ДЗИ по профилиращи предмети, тъй като в противоположен случай се губи смисълът на образованието в една от най-актуалните все още области – тази на STEM науките. Също по този начин насочат предложение в балообразуването и приема в Медицинските университети (МУ) да се регламентира включване на оценките от ДЗИ по профилиращите предмети биология и здравно обучение (ЗО) и по химия и запазване на околната среда (ООС) или оценката по предметите от втори гимназиален етап чрез по-висок коефициент от този на учениците, които ще вземат участие с оценка от ДЗИ по общообразователна подготовка или оценка от първи гимназиален стадий.  

  „ Дъщеря ми учи в профилирана паралелка и осреднена, оценката й по химия от VIII, IX и X клас е „ доста добър 5.30 “. Това не ни притесняваше, тъй като в XI клас изкара „ отличен 6 “, уверена съм, че и тази година – в XII клас ще бъде с отлична оценка. Сега слушам обаче, че няма да има значение, защото по този начин или другояче в дипломата й към този момент ще попада „ 5.30 “ по химия и тя ще взе участие в балообразуването. В същото време се оказва, че не може да се яви на повишителен изпит, с цел да поправя оценката от низък курс. Представете си какъв брой ми е мъчно да я стимулирам да учи мечтаната от нея медицина, в случай, че ще се конкурира с цялостни отличници по предмета от цялата страна. Това е безусловно незаслужено и изрично ощетява децата ни, а най-големият абсурд е, че все още, броени месеци преди кандидатстването, няма никаква изясненост кои оценки, от горен или низък курс ще се взимат поради “, написа една от майките, жалбоподател до омбудсмана.  

Гражданите намират, че са нужни промени в нормативната уредба, свързани с балообразуването при кандидатстване във висши образователни заведения, които да работят отсега нататък и да се отнасят за учениците, които през образователната 2021/2022 година ще бъдат в VIII клас. 

Освен това, насочат искане да се прегледа опцията децата да аплайват с оценки от по-късен стадий на гимназиалното си образованието, а не от VIII и IX клас, като смятат, че най-подходящо би било да се ползват последните години от гимназиалното обучение.
 Омбудсманът желае елементи за доживотния ТЕЛК Омбудсманът желае елементи за доживотния ТЕЛК
Диана Ковачева изпрати писмо до здравния министър доктор Стойчо Кацаров, в което изиска надлежна информация по отношение на признатите от Минис...

Според гражданите следва да бъдат подхванати ограничения и във връзка с децата в XI и XII клас, на които им следва кандидатстване във ВУЗ с нови правила за балообразуване.

Недоволстват, че липсва изясненост по отношение на форматите и съдържанието на изпитите във ВУЗ през 2022 г. и осведомят, че нито те, нито учителите са запознати с образователното наличие, към което би трябвало да насочат своята подготовка. 

„ Наясно съм с наредбите на ЗПУО, които се отнасят до образованието след VII клас, което се разделя на два стадия – първи гимназиален стадий и втори гимназиален стадий. Проблемът, обвързван с това е, неналичието на навременна информация, което е причина родителите да считат, че измененията се вършат със задна дата  и не се регистрира, че децата им са в заварено състояние.

Намирам, че неналичието на навременна информация за учениците и родителите, както и за учителите, е проблем, който не трябва да бъде омаловажаван, защото води до извънредно огромно напрежение измежду учебната общественост. 

Очаквам, че ще бъдат подхванати ограничения от страна на МОН, тъй че още при започване на образователната година всички възпитаници от гимназиалните стадии на обучение, както и родителите им, да бъдат осведомени за значимите за тях и бъдещето им промени в гимназиалното обучение, планувани в ЗПУО, влезнал в действие от 2016 година “, упорства омбудсманът. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР