Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу намерението на Министерството на образованието

...
Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу намерението на Министерството на образованието
Коментари Харесай

Омбудсманът: Въвеждането на такси за повишителна матура е незаконно

Омбудсманът Диана Ковачева възрази против желанието на Министерството на образованието и науката (МОН) да вкара такса за наново явяване на матура за повишение на оценката. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. 

Идеята е залегнала в разпоредба за оценяване на резултатите от образованието на учениците, качена за публично разискване. В плана на наредбата е планувано, че размерът на парите, които ще би трябвало да заделят зрелостниците, ще е според цената за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. Каква ще е цената обаче е неразбираемо, отбелязва омбудсманът. 

Според Диана Ковачева подзаконовият нормативен акт е в прорез със Закона за държавните такси от държавни такси, според който всички документи за приемане на главно и приблизително обучение, издавани от образователните заведения и от МОН са освободени от такси.

На 6 март Народното събрание на второ четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение. Така за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение зрелостници или лица, притежаващи тапия за приблизително обучение, по свое предпочитание имат право еднократно, в границите на образователната година на завършването си или на идната, да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит, само че не са удовлетворени от оценката си. Резултатът от изпита не трансформира този от матурата в дипломата за приблизително обучение и се отразява в уверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни изпити за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение.

Поводът за тази смяна, отправена от Диана Ковачева още в 48-ото Народно заседание, бяха постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници, съгласно които е недопустимо да няма втори късмет за явяване на наложителните зрелостни изпити за повишение на оценка. В тях родителите упорстваха децата им да имат право да покачат оценката си от матурата, тъй като до момента тя оставаше „ до живот “, без никаква опция да я поправят. 

Омбудсманът сигнализира, че в институцията към този момент постъпват тъжби и сигнали от недоволни родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от обстоятелството, че във въпросната разпоредба се планува такса за явяване на изпита, за която даже не е избран размер.

Гражданите показват още, че „ страната ще заплаща таксите за образование на студентите, а в това време ще се събират такси за явяване на ДЗИ “ и упорстват разноските за полагането на този изпит да не бъдат за сметка на младежите.

„ Бих желала да отбележа, че явяването на искащите за повишение на оценката от ДЗИ ще става на плануваните дати през сесия май-юни и сесия август-септември, избрани със заповед на министъра на образованието и науката, което не води до спомагателни разноски за организация и осъществяване на изпитите, тъй че хората да бъдат натоварени финансово. Тъй като искащите за повишение на оценката и зрелостниците се явяват в границите на към този момент проведените сесии, едните да заплащат такси за явяване на ДЗИ, а другите да се явяват без възнаграждение е дискриминационно по отношение на искащите да покачат резултатите си за задачите на кандидатстването във ВУЗ “, написа омбудсманът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР