Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу драстичния скок на цените

...
Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу драстичния скок на цените
Коментари Харесай

Предстои драстично поскъпване на водата в цялата страна

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро против фрапантния скок на цените на водата за бита.

В тази връзка тя пита по какъв начин КЕВР пази ползите на потребителите.

" Омбудсманът изрично не е съгласна с следващото нарастване. Цените по никакъв метод не се обвързват с осъществяването на индикаторите за качество и осъществяването на капиталовите стратегии на ВиК операторите ", съобщи за Bulgaria ON AIR Цветанка Илиева, която е основен специалист в отдел " Права на консуматори " при омбудсмана.

От институцията на омбудсмана не са съгласни да има единна цена на територията на една област. Експертите са на мнение, че би трябвало да има разнообразни цени, съгласно метода на снабдяване на водата.

" Този път имаме тъжби от жители, преди още да е почнало самото нарастване, което ще стане ясно тъкмо с какъв брой на 22 декември. Получили сме тъжби от Димитровград, Вършец и Сливен. Имаме подписка от 1700 жители, които изрично не са съгласни с нарастването на цената на водата ", сподели още Цветанка Илиева в ефира на " България заран ". 

Ако има тъжби от кметове или юридически лица, те би трябвало да бъдат ориентирани към Комисията за енергийно и водно контролиране, само че срокът за мненията им към този момент е изминал.

" В предлагането на КЕВР единствено за ВиК-Ямбол беше понижена цената на водата на прага на обществената търпимост. При преизчисляването на обществената търпимост има голям проблем. Информацията, която подава Национален статистически институт на КЕВР, е с ненадеждни данни за 18 области. Между тях са елементарни дребните ВиК оператори като Смолян и Разград, където ще има доста съществено нарастване на цените на водата ", изясни Илиева.

Крайното решение на КЕВР може да бъде обжалвано само от ВиК операторите. Останалите могат да се извърнат към Върховната административна прокуратура.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР