Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка заради вдигането на цените от мобилните операторите

Омбудсманът Диана Ковачева сезира ръководителя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и изиска инспекция по подготвеност, която да откри дали се нарушава конкуренцията на пазара на електронните съобщителни услуги по Закона за защита на конкуренцията.

Поводът е индексацията едновременно на цените на месечните абонаментни проекти с 15,3% и при трите оператора – „ Виваком България “ ЕАД, „ Йеттел България “ ЕАД и „ А1 България “ ЕАД, със средногодишния показател на потребителските цени за 2022 година, оповестен от Националния статистически институт.

Омбудсманът по-рано сезира служебния министър председател, служебния заместител министър-председател и министър на превоза и известията, служебния министър на стопанската система и промишлеността, ръководителя на Комисията за контролиране на известията, ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите, изрази позицията си пред икономическата комисия в 48-ото Народно заседание и пред краткотрайната против монополите, обърна се и към мобилните оператори с зов да преразгледат решението си.

Аргументът на проф. Ковачева е, че страната дава финансови обезщетения на бизнеса и против това би трябвало да има условия за осъществяване от тяхна страна на съответна обществена и икономическа политика.

Така да вземем за пример мобилните оператори през цялата предходна година, както и през тази, получават държавна помощ под формата на обезщетения за цените на тока.

Освен това на 23 януари завърши публичната консултация на Проекта на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия. Предлага се понижение на таксите им по Тарифата приблизително над 40%, като част от претекстовете за това са - поощряване на вложенията, стимулиране на нововъведенията, обезпечаване на условия за въвеждане на ново потомство мобилни мрежи (5G) и така нататък Това са същите аргументи, които мобилните оператори акцентират за индексиране цените на услугите си.

Омбудсманът е безапелационна, че по време на рецесии и висока инфлация е належащо да бъде оказана поддръжка и отбрана на българските жители, като бъдат подхванати съответни, незабавни ограничения, за да не се покачат цените на мобилните услуги.

„ Искам да подчертая, че индексацията на цените на мобилните услуги е планувана като опция, т.е. не е наложително да се приложи от мобилните оператори. Без съответни и ясни причини от тяхна страна обаче, това следва да стане факт. Именно инспекция поради идентичното решение за използване на индексацията буди подозрение за съгласувана процедура сред Виваком, Йеттел и А1 “, написа проф. Ковачева.

Тя е безапелационна, че едновременното повдигане на цените на услугите нарушава конкуренцията на пазара на електронни съобщителни услуги и ограничение правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят контракта си без начисляване на наказателна клауза, не могат да предоговорят на по-ниска цена тарифния си проект, в това число им е отнето справедливост на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР