Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин
Коментари Харесай

Омбудсманът: Е-бележките за учениците създават бюрократични проблеми

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин Цоков, на опазването на здравето Христо Хинков, на електронното ръководство Александър Йоловски, както и ръководителите на отрасловите парламентарни комисии по обучение и опазване на здравето – Красимир Вълчев и Костадин Ангелов поради многочислените тъжби, сигнали и постъпила петиция в институцията от родители, учители, цивилен организации, персонални лекари и експерти, които са недоволни от новите електрони извинителни бележки за възпитаници.

" Всички са обезпокоени от неефективна система и недобре премисления метод за извиняване на отсъствията на учениците, придружен от административни и финансови тежести за родителите. Причината е, че вместо да им спести време, старания и разхождане от едно място до друго за лист хартия, процесът по издаване на цифровата извинителна записка на процедура в допълнение бюрократизира и изнервя всички участници по веригата ", показва Ковачева.

Родителите с съображение настояват, че това нормативно условие не е съобразено с настоящата здравна система и даже детето им да оздравее по-рано, то би трябвало да се преценява с посочения в е-бележката период. Зад апела им за качествена електронна услуга застават Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, добавя омбудсманът.

В писмото си Ковачева разказва и най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват участниците по веригата. Един от тях е, че издаването на бележки не попада в главния пакет действия, които се покриват от бюджета на здравната каса, по този начин таксите самоопределени от персоналните лекари варират от 2 до 10 лева

Друга компликация при издаването на бележките е амбулаторният лист, за който се изисква категорично наличие на детето, доста постоянно леките сезонни вируси не постановат специфична здравна помощ, а детето да си остане за 2-3 дни у дома.

Проблем, изключително при по-тежки метеорологични условия, е когато детето и персоналният доктор се намират в разнообразни обитаеми места, както и че тези бележки не се издават от експерти, от болнични заведения и от незабавните центрове поради неналичието на електронна връзка със системите на учебните заведения.

Сред проблематичните също е недобрата интернет съгласуваност на връзките в системите или когато бележките не са регистрирани от системата на учебното заведение и родителят още веднъж се постанова да посети персоналния доктор.

Проблем е, че записка се изисква даже при профилактични прегледи при избрани експерти, да вземем за пример - ортопеди, добавя омбудсманът.

Родители недоволстват и от обстоятелството, че отивайки при експерт им се издава книжен амбулаторен лист, с който те още веднъж би трябвало да се върнат при персоналния доктор за извинителната е-бележка. Отделно на това пред кабинетите на персоналните лекари чакащите са доста, което в допълнение изнервя всички пациенти.

За да се разрешат част от проблемите омбудсманът упорства краткосрочните отсъствия на детето, които здравословно не постановат по-дълъг интервал на неявяване, да се извиняват по уважителни аргументи с бележка-потвърждение от родител, а електронните бележки по медицински аргументи да се изискват единствено след обширен медицински обзор за по-продължителен интервал на неявяване.

Освен това омбудсманът обръща внимание и на нуждата от годишен предел за отсъствията на учениците, а срокът на отсъствията в дни да се дефинира след чуване мнението на всички страни.

„ Този метод би построил и доверителна връзка на учебното заведение с родителя и ще усъвършенства връзката им, тъй като електронните дневници и известията до родителите ограничиха до известна степен живата връзка сред преподавател и родител “, написа проф. Ковачева.

Тя упорства още и за отпадне на формалното условие за „ носене “ на контактни бележки, което в допълнение нагнетява напрежение по веригата.

Издаването на здравна записка на дете/ученик при неявяване от детско заведение/училище, заради заболяване, да бъде включено в пакета действия по здравна експертиза, обезпечени от бюджета на НЗОК, е друга рекомендация на публичния бранител.

Проф. Ковачева сигнализира виновните органи в незабавен порядък да изготвят промени в наредбата за приобщаващо обучение от 27 октомври 2017 година, в Наредба №3 от 5 февруари 2007 година за здравните условия към детските градини и Наредба №26 от 18 ноември 2008 година за устройството и активността на детските ясли и кухни и здравните условия към тях, които да разрешат извиняването на краткосрочни отсъствия по медицински аргументи от родител, като се синхронизират нормативните условия за позволен брой отсъствия.

Освен това Ковачева обръща внимание още, че систематичните отсъствия могат да се дължат и на немедицински аргументи - накърнимост, беднотия, раздалеченост от учебното заведение, липса на транспортни връзки, което изисква други сложни ограничения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР