Омбудсманът Диана Ковачева се противопоставя остро на скока на данък

...
Омбудсманът Диана Ковачева се противопоставя остро на скока на данък
Коментари Харесай

Омбудсманът се противопостави на скока на данък сгради, който лансират Асен Василев и Васил Терзиев

Омбудсманът Диана Ковачева се опълчва остро на скока на налог здания, който се стартира в плана за бюджет на финансовия министър Асен Василев, като концепцията се стартира и от новия софийски кмет Васил Терзиев.

Затова омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до депутатите от шест парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, по икономическа политика и нововъведения, по земеделието, храните и горите, по превоз и известия, по електронно ръководство и осведомителни технологии, в което изрично се опълчва на предлагането на финансовото министерство за промени в Закона за локалните налози и такси, които плануват нарастване на данъчните оценки на парцелите.

В законопроекта се предлага на всеки две години да се актуализира данъчната оценка на недвижимите парцели с показателя на цените им, избран от Националния статистически институт.

Според проф. Ковачева, в случай че се одобри тази противоречива наредба това ще докара освен до нарастване на налога върху недвижимите парцели и таксата за битови боклуци (ТБО), само че и на налога върху наследствата, налога при придобиване на имущества, за установяване на държавните и нотариалните такси в производствата по Гражданския процесуален кодекс.

Омбудсманът към този момент изиска това предложение за смяна в ЗМДТ изобщо да не се преглежда заради липса на претекстове и предварителна оценка на въздействието, каквото е условието на Закона за нормативните актове, с аргумента, че се нарушават съществени правила при изработването на план на нормативен акт.

Становището е оповестено на страницата на Народното събрание:

https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/3200/standpoint/17188 

В актуалното си мнение Диана Ковачева упорства да се направи разбор на обществения резултат изключително върху уязвимите групи. Тя акцентира, че се основава риск за възрастните хора от дребни обитаеми места или в огромните градове, само че в остарели жилища, които нормално са с ниски приходи. Омбудсманът е безапелационна, че нарастването на налога ще ги натовари в допълнение, тъй като приходите им не стигат даже да покрият ежедневните си потребности и доста мъчно заделят средства за лекуване и непредвидени разноски.

„ Ръстът на минималната работна заплата и осъвременяването на пенсиите ще се окаже незадоволително, с цел да компенсира растежът на налога здания, което ще трансформира това обвързване в още един източник, който ще води до обедняване на най-уязвимите групи от популацията “, акцентира публичният бранител.

Проф. Ковачева обръща внимание, че в проектодокумента липсва и разбор за вероятните стопански последствия от въвеждането на тази мярка за стопанската система в цяло и върху опцията за погасяването на увеличената данъчна тежест и обвързваното с нея повишаване на Твърди битови отпадъци от страна на уязвимите групи. Допълва, че в този смисъл не е проучен рискът по пътя на натрупването на такива отговорности и може да се стигне до вълна от обществена обмен на парцели и слагането на тази категория жители в риск от оставане без дом.

Омбудсманът предизвестява, че в оферти план има разминаване и с европейските регламенти за хармонизираните показатели на потребителските цени и на показателя на цените на жилищата, както и за установяване на методическите и техническите спецификации по отношение на показателя на цените на жилищата и с показателя на цените на жилищата, населявани от техните притежатели.

Проф. Ковачева обръща внимание и на различен факт - новите основи за такса битови боклуци действително ще влязат в действие едвам от 1 януари 2025 година, защото се базират на резултатите от преброяването на популацията, които бяха оповестени през м. октомври 2022 година, а на жилищния фонд – м. май 2023 година

Това е по този начин, тъй като сега данъчната оценка продължава да е базисна за установяване на такса битови боклуци - член 67, алинея 5 от ЗМДТ, а за въвеждане дефинитивно на правилото „ замърсителят заплаща “ е регламентиран период - 1 януари на втората година, последваща публикуването на резултатите от преброяването на популацията и жилищния фонд в България през 2021 година

Диана Ковачева е безапелационна, че приемането на тази наредба е в несъгласие и с правилото, който общинските препоръки би трябвало да съблюдават при установяване на такса битови боклуци (чл. 8, алинея 1 от ЗМДТ) - реализиране на по-голяма правдивост при установяване и възнаграждение на локалните такси. Посочва още, че липсва и разбор на отражението върху събираемостта на локалните налози и такси, както и че не е направена оценка на административната тежест при периодическото преизчисляване на цената на всеки един парцел във всяка една от 265-те общини у нас.

Освен това омбудсманът акцентира, че и в този момент има правна опция общинските препоръки да трансформират размера на налозите и при нужда да покачат ставките на дължимите налози в диапазона, в случай че преценяват, че е налице смяна в социално-икономическите условия в съответния регион - член 22 от ЗМДТ.

Общественият бранител се базира и на практиката на Конституционния съд, съгласно която механизъм, при който детайл от юридическия състав предизвикващ данъчното обвързване, не е избран със закон от Народното събрание, е противоконституционен.

Не на последно място Диана Ковачева акцентира, че изложените причини се отнасят и за предложенията по т. 2 от § 15 от законопроекта по отношение на „ Данъчна оценка на аграрни земи “ за обвързване на базисната данъчна стойност с коефициент, еднакъв на регистрираното от Националния статистически институт изменение на междинните цени на покупко-продажбите със земеделска земя за страната.

Тя предлага още за използването на данъчни облекчения да се включат освен здания клас „ А “, както е в законопроекта, само че и тези с клас „ В “ и „ С “, които покриват минималното условие за енергийна успеваемост според Наредба № РД-02-20-3 от 9 ноември 2022 година за техническите условия към енергийните характерности на здания.

„ По този метод ще бъдат подтиквани притежателите на парцели в тези здания да покачват енергийната им успеваемост и тези здания ще бъдат отличени от постройките, които не покриват минималното условие за енергийна успеваемост “, заключава омбудсманът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР