Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката
Коментари Харесай

Омбудсманът иска проверка за спекула при цените на твърдите горива

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов с гледище по подготвеност да бъдат осъществени инспекции на пазарите за далавера при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови потребности, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Поводът са десетките тъжби и сигнали на жители , които не престават да постъпват в институцията на омбудсмана поради невижданото нарастване в бранша и дефицит на обособени твърди горива за битови потребности в другите региони на страната, написа в известието.

Като показва, че е осведомена за желанията на министъра на стопанската система и промишлеността, оповестени през февруари т.г., за ограничения против „ спекулата “ с дърва за огрев и за ограничение на веригите от прекупвачи и медиатори, които в допълнение покачват цените на твърдите горива, Ковачева отбелязва с терзание, че след това обществото не е осведомено за подхванатите дейности и получените резултати.

Диана Ковачева акцентира, че неподходящите трендове се следят от средата на м. година, казусът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 година, а през летните месеци на т.г. и досега цените ескалират до непостижими за крайните консуматори стойности.

Омбудсманът упорства пред служебния министър при инспекциите да бъде открито дали търговците дават документи за продажба c нужната информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Ковачева акцентира, че е от значително значение обозначаването на типа на предлаганите твърди горива, слагането на ценоразписи в обектите за търговия на дребно и даването на цялата нужна информация за крайните цени, включващи стоката и спомагателните услуги за недопускане на благоприятни условия за илюзия.

Омбудсманът показва увереност, че своевременното предприемане на плануваните в настоящата нормативна уредба ограничения ще докара до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните консуматори.

На 23 септември т.г. омбудсманът Диана Ковачева сезира Комисията за защита на конкуренцията за изработката на секторен разбор, с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване на цените на дребно.

На 27 септември Комисия за защита на конкуренцията разгласява позиция, в която осведоми, че организира мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара у нас. В позицията обаче се показва, че Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощията за ценово контролиране, нито за следствие на „ далавера “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР