Омбудсманът Диана Ковачева призова да бъде приета алтернативна възможност за

...
Омбудсманът Диана Ковачева призова да бъде приета алтернативна възможност за
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира, че диабетици може да останат без лекарства

Омбудсманът Диана Ковачева прикани да бъде призната различна опция за определяне и разпределяне на антибиотици и лекарствени артикули за лекуване на захарен диабет, тъй като има риск заболели да останат без нужната терапия.

Според план на разпоредба на здравното министерство от 1 октомври т.г. тези две групи медикаменти ще се изписват единствено и само с електронна рецепта. Това значи, че болните хора няма да бъдат обслужени в нито една аптека в страната, в случай че разполагат с бяла рецепта, т.е. на книжен притежател. Аргументът на здравното министерство да се премине единствено към е-рецепти за тези препарати, е по този метод да се предотврати дефицитът на лекарства за диабет, както и да се ограничи свръх използването на антибиотици, която води до устойчивост.

Омбудсманът изпрати мнение до здравния министър проф. доктор Христо Хинков, в което предлага да се създадат промени.

" Безконтролното определяне и най-много разпределяне на лекарствени артикули за лекуване на захарен диабет и използването им при пациенти отвън показанията, посочени в късата им характерност (например за редукция на тегло при жители с наднормено тегло, само че без диабет) е измежду главните аргументи за неналичието и дефицита на лекарствени артикули за лекуване на диабет и ограничения за неговото попречване са нужни и дори закъснели. Също по този начин, безразборният банкет на антибиотици и отпущането им без рецепта води както до неналичието и дефицита им в аптеките, изключително през зимния сезон и в изискванията на зараза, по този начин и до развиване на антимикробна устойчивост, с произлизащите от това неефективност на лекуването и опасност както за здравето на съответния пациент, както и на публичното здраве “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обаче обръща внимание, че и все още отпущането както на лекарствени артикули за лекуване на диабет, по този начин и на антибиотици, следва да се прави единствено след предписването им на рецептурна бланка и в тази връзка е нужен доста по-ефективен и сериозен надзор.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че неосигуреният достъп на жителите до здравна помощ отвън работния график на общопрактикуващите лекари в работните дни и непрекъснато през почивните и празничните дни, също е сериозен проблем, на който към момента не е открито изцяло решение. Нерядко в дребни и отдалечени обитаеми места, в които няма разкрити дежурни кабинети и общопрактикуващите лекари са оповестили, че сами ще обезпечават денонощното обслужване на пациентите, само че на процедура не го вършат, жителите са принудени да търсят здравна помощ от други лекари и фелдшери, на които имат доверие, както и от екипите за незабавна помощ.

„ Същевременно, към момента има дребни аптеки, които е допустимо да срещнат съществени усложнения при обезпечаването на техническа опция за разпределяне на предписани с електронни предписания лекарствени артикули “, счита проф. Ковачева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР