Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка
Коментари Харесай

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до обществения министър в оставка Георги Гьоков, в което сигнализира, че хора с увреждания се оплакват от тежките условия и сериозен финансов запас за кандидатстване с планове по Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. Изработването на абстрактен план коства към 1500 лв., показват в жалбите си жителите.

„ Смятам, че е неприемливо присъединяване в Програмата да е съпроводено с нуждата от вложение на персонални средства за правене на капиталови проекти, посредством които хората с увреждане да могат да се употребяват от правото си на достъп до жилищна среда. Изработването на капиталов план е профилирана експертна активност, която е високо платена. За жители, които са в тежко обществено състояние, неналичието на поддръжка за покриване на разхода за създаване на капиталов план се оказва непреодолима спънка за кандидатстване по Програмата и ефикасното практикуване на правото им на налична жилищна среда “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира още, че уязвимият темперамент на целевата група на Програмата изисква изискванията за кандидатстване да бъдат оптимално облекчени, при потребление на всяка позволена опция за служебно набиране на нужните документи и освобождение на нуждаещите се от възнаграждение на непотребни такси.

Тя е безапелационна, че хората с увреждания са принудени да се устоят с лимитирани средства поради трайна нетрудоспособност, също така са лимитирани в допълнение и от невъзможността независимо да финансират изработването на наложителна документи, с която също така не е обезпечено утвърждението навръх техния план.

Общественият бранител подчертава и върху обстоятелството, че страната има обвързване да дава на хората с увреждания налична жилищна среда и не би трябвало жителите сами да понасят финансовата тежест, с цел да се употребяват от своите права.

„ В това отношение считам, че е значимо да се откри подобаващ институционален метод в поддръжка на хората с увреждания при разработване на капиталов план, каквито положителни практики към този момент се следят (чрез ангажирането на студенти от строителни специалности, посредством публично-частни партньорства на равнище централна или локална власт и др.) или да се обезпечи опция за покриване на разноските, свързани с набирането на нужните документи и правенето на капиталовите планове от хората с увреждания “, написа омбудсманът.

С цялото мнение на Диана Ковачева можете да се запознаете на.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР