Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателите на парламентарните комисии

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателите на парламентарните комисии
Коментари Харесай

Омбудсманът апелира за спешна реформа на ТЕЛК

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до ръководителите на парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика Георги Гьоков и по опазването на здравето доцент доктор Антон Тонев, както и до отрасловите служебни министри Лазар Лазаров и доктор Асен Меджидиев, в което сложи за следващ път нерешените от години проблеми в здравната експертиза.

 „ Становището на омбудсмана, отстоявано неведнъж е, че неналичието на съответни и навременни дейности за промяна довежда до нарушение на правата на хиляди хора с увреждания и техните фамилии. С оглед настоящия спор по тематиката и нуждата от незабавни, само че и подобаващи ограничения за превъзмогване на съществуващите дефицити на системата, бих желала да подчертавам върху откритите проблеми от институцията при работата по недоволствата на хората “, написа националният бранител.

Ковачева акцентира, че в множеството случаи регламентираните периоди за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК не се съблюдават. Като забавянията в забележителен брой случаи са фрапантни, тъй като доближат и до една година от подаване на документите. 

„ Нормативно избраният 3-месечен период за изговаряне от ТЕЛК и НЕЛК от датата на постъпване на медицинските документи, при неналичието на съответна финансова поддръжка през този интервал, също е прекомерно дълъг и е причина за нарушение на правата жителите, които за времето до постановяване на експертното решение са лишени от опцията да употребяват свои права на хора с увреждания “, безапелационна е Диана Ковачева.

Тя показва, че органите на здравната експертиза не търсят разновидности да осведомят жителите, които би трябвало да се явяват на преосвидетелстване, преди приключването на настоящото им експертно решение в подобаващ период, с цел да не се позволява спиране.

„ Видно от постъпилите тъжби и сигнали, жителите са уведомявани едвам след приключване на периода на трайно понижената им работоспособност/вида и степента на увреждане и доста от тях занапред подават документи за преосвидетелстване. Така, те следва да изчакат насрочване на дата най-малко 3 месеца, а в множеството случаи – и по-дълго “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че все още остава сериозен казусът с изтеклите експертни решения след 30 юни 2022 година, които не са  удължени служебно. Така хората с увреждания на процедура са оставени без средства за интервала до постановяване на ново експертно решение.

Омбудсманът напомня за своя рекомендация преди месец, в която е подчертала, че макар признатите промени в нормативната уредба за здравната експертиза, не е преодолян казусът с кадровия дефицит в ТЕЛК.

„ Недостигът на експерти по педиатрия, които да вземат участие при експертизата, е измежду главните аргументи за закъснение освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 години “, написа Диана Ковачева.

Допълва, че произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК дълго време след подаването на документите е доста сериозна причина за необективни решения заради динамичността на здравословното положение на съответния жител.

„ В предложенията за промени в Наредбата за здравната експертиза, оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване на 11.11.2022 година, тези проблеми не са адресирани. От тази позиция, считам, че е добре да бъдат разисквани опциите писмата за нуждата от явяване за преосвидетелстване да бъдат изпращани доста по-рано, като периодите в обособените Регионални здравни инспекции бъдат съобразявани с установените забавяния в региона “, безапелационна е Ковачева.

Тя обръща внимание, че забавянето при освидетелстването или преосвидетелстването на жителите с увреждания има неподходящо отражение върху опциите им да упражняват правата си в интервала, през който нямат годни специалисти решения, както и че хората с увреждания, които за първи път би трябвало да се явят на освидетелстване от ТЕЛК са съществено ощетени.

Посочва, че заради неналичието на експертни решения тези хора са лишени от  пенсии, месечна финансова поддръжка, карти за паркиране, пътешестване и други, и са принудени сами да се оправят с провокациите. Допълва, че не по-малко ощетени са и хората с увреждания, които следва да се явят на преосвидетелстване и на които ТЕЛК им насрочват дати със съществено закъснение.

Ковачева подчертава още, че за интервала до произнасянето на ТЕЛК и издаването на новото експертно решение жителите са възпрепятствани да упражняват и други права като прилагане на персонална помощ по Закона за персоналната помощ, данъчни облекчения и преференциални карти за пътешестване с публичен превоз и паркиране в съответните общини, прилагане на облекчения за издаване на документи за идентичност, освобождение от възнаграждение на винетен стикер и други

          Обръща съществено внимание и на обстоятелството, че  хората с увреждания могат да употребяват единствено част от правата си по време на обжалване на експертното решение пред НЕЛК, само че единствено в случай че в оспорвания акт на ТЕЛК са им избрани 50 и над 50 на 100 тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност от ТЕЛК.

„ Следва да се означи, че в такива случаи се отпуска пенсия, само че в понижен размер и е допустимо да се употребяват права като месечна финансова поддръжка, на съображение член 112, алинея 9, изр. 1 от Закона за здравето и вследствие на отправените от омбудсмана рекомендации за вярно пояснение и използване на наредбата. За останалите права, които индивидът с увреждания е употребил на съображение по-висок % в предишно експертно решение, той е заставен да чака произнасянето на НЕЛК и след това на съда “, добавя публичният бранител.

Друг проблем, подложен от омбудсмана, е в случаите, при които се анулира експертното решение от НЕЛК и се върне на ТЕЛК за ново изговаряне. Акцентира, че за интервала до новото изговаряне от ТЕЛК, жителите остават даже и без отпусканата им досега поддръжка под формата на пенсия за неработоспособност и месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания.

„ Необходимо е да бъдат осъществени промени, посредством които да се прекрати практиката за наново връщане на преписките от НЕЛК на ТЕЛК, като случаите се вземат решение всъщност в оптимално къси периоди “, упорства проф. Ковачева.

Допълва, че след произнасянето на органите на здравната експертиза и влизане в действие на експертните решения дължимата месечна финансова поддръжка по закон се изплаща със задна дата, както и полагащите се пенсии за неработоспособност, само че редица друга права, които не са употребени в интервала на разглеждане на случая от ТЕЛК/НЕЛК, обаче остават без опция да бъдат обезщетени. Такива са прилагане на персонална помощ или асистентска поддръжка, платените средства за винетка или карта за градския превоз.

Подчертава още и че забавянето за съответните работодатели също е усложнение, с оглед съблюдаване на условията за квотите по Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник.

„ В предложенията за промени в Наредбата за здравната експертиза, оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване на 11.11.2022 година, тези проблеми също не са адресирани. Във връзка с изложеното, считам, че ще е уместно да бъде разисквана опцията при закъснение при насрочването на дати от ТЕЛК да бъде признавана валидността на последните експертни решения на ТЕЛК на жителите – за интервала до произнасянето на здравната комисия, като всички получени от индивида с увреждания помощи и заплащания не му се търсят при възможна смяна на % тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, тъй като той на процедура е бил безкористен “, написа Диана Ковачева.

В мнението си тя е безапелационна, че са нужни и промени, посредством които да се разреши на хората с увреждания да употребяват и останалите си права без спиране и да могат да бъдат обезщетени при безпричинно закъснение от способените органи.

Отбелязва още, че остава сериозен казусът и с здравната експертиза - определяния по-нисък % тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност на хората с увреждания, за което институцията на омбудсмана неведнъж е отправяла рекомендации.

„ Анализът на жалбите за последните четири години сподели, че причина за определянето на по-нисък % в преобладаващата част от случаите са признатите с Постановление № 152 от 26 юли 2018 година на Министерски съвет промени в Наредбата за здравната експертиза (НМЕ), когато бяха изменени отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност и на типа и степента на увреждане в проценти “, акцентира омбудсманът.

Допълва, че това е довело до лавина от тъжби от жители, главно във връзка понижаване на % на степента на увреждане при преосвидетелстване или от избран невисок % при първично освидетелстване, заради неотчитане на съпътстващите увреждания.

Припомня, че след оценката на въздействието на измененията и импортирани от омбудсмана мнения и рекомендации, беше признато Постановление №139 от 6 юни 2019 година за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза, съгласно което се взимат поради и съпътстващите увреждания, само че единствено при лица, които имат две и повече увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка са посочени 50% и над 50%.

Посочва още, че след рекомендация на омбудсмана на 12 юли 2021 година Министерски съвет приема разпореждане за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза, с което бяха увеличени процентите за някои заболявания/увреждания и посочен доживотен период.

„ За страдание, макар импортираното мнение, методиката за използване на отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност в проценти не беше изменена досега “, акцентира проф. Ковачева.

Тя е безапелационна, че е належащо регламентирането и на опция, след приключване на предходното експертно решение и при подадени документи за преосвидетелстване, жителите да могат да употребяват навреме своите права като хора с увреждания и да им бъде оказана обществена поддръжка до постановяване на ново експертно решение и влизането му в действие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР