Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло
Коментари Харесай

Омбудсманът: Пенсионерите да получат служебно от НОИ разпорежданията за преизчислените им пенсии

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, в която упорства пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии.

" Все повече жители се обръщат с въпроси по отношение на опцията да получат навреме информация за новия размер на пенсиите им, след тяхното преизчисляване от 25 декември 2021 година Те показват терзание от невъзможността да получат навреме информация и при противоречие или подозрение за позволена неточност, да могат да апелират административният акт, с който се прави това преизчисление. Притеснението е подбудено и от практиката на Националния застрахователен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните получатели, като тези разпоредби могат да бъдат предоставяни единствено след експлицитното им поискване “, написа проф. Ковачева.

Предвид решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 година, тя счита, че би трябвало да се прегледа опцията разпорежданията, с които ще бъде заверен новия размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери.

Още повече, че самите разпоредби, с изключение на с осведомителен темперамент, са и годни за обжалване административни актове.

Общественият бранител предизвестява също, че не трябва да се позволява обстановка, в която възрастните хора, в това число и тези с влошено здравословно положение, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на Национален осигурителен институт, изключително в миг на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, с цел да подадат своите претенции за приемане на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им.

" В тази връзка, за попречване скупчването на голям брой хора пред офисите на Национален осигурителен институт, а и за понижаване на административната тежест за жителите, предлагам да бъде премислена опция за служебно изпращане на направените от длъжностните лица на Национален осигурителен институт разпоредби на всички пенсионери “, написа още омбудсманът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР