Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на Националния осигурителен

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на Националния осигурителен
Коментари Харесай

Омбудсманът: НОИ служебно да преизчисли индивидуалния коефициент на пенсиите в разгара на Covid вълната

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов, в която настоя за служебно преизчисляване на самостоятелния коефициент на пенсиите при 172 226 души в разгара на четвъртата Коронавирус вълна или да се премине към унищожаване на крайния период за това - 30 септември 2022 година

Повод за рекомендацията на публичния бранител са десетките сигнали и въпроси на жители, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). С тях се променя механизмът за установяване на понижението на осигурителния приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент при установяване на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 година и обезпечавани в повсеместен пенсионен фонд (УПФ).

“Гражданите утвърждават опцията за постигането на по-малко по мярка понижение на самостоятелния коефициент, защото по този начин действително ще получат по-висок размер на пенсиите, отпускани от държавното публично обезпечаване (ДОО) “, написа Диана Ковачева.

Тя добавя, че посочените промени могат да се ползват при изчисляването на размера на всички персонални и наследствени пенсии, свързани с трудова активност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 година, както и на пенсии с по-ранна начална дата, в случай че производството по отпущането им не е завършило все още на влизане в действие на новите текстове и към момента не е избран действителният им размер.

По данни на Национален осигурителен институт, от тази опция може да пожелаят да се възползват 172 226 лица, на които все още осигурителният институт изплаща такива пенсии. Като близо 70% от пенсионерите, попадащи в кръга на хората, които ще имат правото да изискат преизчисляване, са лица с пенсии за неработоспособност поради общо заболяване, трудова акцидент или професионална болест.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР